KESK’ten bütçe tepkisi

KESK Kocaeli Şubeler Platformu, AKP iktidarının 2009 bütçesinin, krizin faturasını emekçilere ve halka kesmek anlamına geldiğini savundu.

soL (Kocaeli) Belediye İşhanı &oumln&uumlndeki basın a&ccedilıklamasına KESK Şubeler Platformu b&uumlnyesindeki sendikaların yanı sıra TKP, EMEP, &OumlDP, DTP, SDP ve EHP &uumlyeleri, TMMOB&rsquoa bağlı bazı meslek odalarının y&oumlneticileri katıldı. D&oumlnem S&oumlzc&uumls&uuml ve BES Şube Başkanı Akın Şişman, 2009 b&uumlt&ccedilesi kapsamında, insanca bir yaşam adına m&uumlcadele verilen haklarla ilgili bir değişiklik g&oumlr&uumlnmediğini s&oumlyledi.

B&uumlt&ccedilenin yokları
Şişman, 2009 b&uumlt&ccedilesinde kamu &ccedilalışanları, emekliler, iş&ccedililer, işsizler ve k&oumlyl&uumllerin yine olmadığını dile getirerek, ş&oumlyle konuştu: &lsquo&rsquoKamu hizmetlerine dolayısıyla eğitime, sağlığa, suya, enerjiye, sosyal g&uumlvenliğe, ulaşıma, yatırıma da yer yok. K&uumlresel kriz koşullarında karşımıza &ccedilıkan 2009 b&uumlt&ccedilesi, 6 yıldır s&uumlrd&uumlr&uumllen b&uumlt&ccedile mantığının bir kez daha tekrar edilmesinden başka bir şey değildir. Mali disiplin adı altında bir faiz ve bor&ccedil &oumldeme b&uumlt&ccedilesidir. Halkı dilencileştirmeyi esas alan sadaka b&uumlt&ccedilesidir. Kamu &ccedilalışanları i&ccedilin &oumlng&oumlr&uumllen y&uumlzde 4&rsquol&uumlk zamlarla emek&ccedili d&uumlşmanı bir b&uumlt&ccediledir. G&uumlvenlik ve savunma harcamalarına ayrılan aslan payı ile militer ve anti demokratik b&uumlt&ccediledir.&rsquo&rsquo

Başbakan&rsquoın &lsquokriz bizi teğet ge&ccedilecek&rsquo ve &lsquokriz zirve yaptı, artık inişe ge&ccediliyor&rsquo t&uumlr&uuml a&ccedilıklamalarını da anımsatan Şişman, &lsquo&rsquoŞimdi de krizin psikolojik olduğunu s&oumlyleyerek emek&ccedililerle ve halkla alay etmektedir. Elektriğe, suya, doğalgaza yapılan zamların yanında, on binlerce iş&ccedilinin işten atılması bile krizin boyutlarını ortaya &ccedilıkarmaktadır. Yerel se&ccedilim kaygısı ile Krizi &oumlnemsizleştiren Başbakan, krizi gerek&ccedile g&oumlstererek on binlerce iş&ccediliyi işten atan patronlara işsizlik fonunu adres g&oumlstermektedir. Krizi biz yaratmadık, faturasını da &oumldemeyeceğiz. Krize, işten atmalara, zamlara, işsizliğe ve yoksulluğa karşı sesimizi y&uumlkselteceğimizi bir kez daha beyan ediyoruz&rsquo&rsquo dedi.

Eylem takvimi
Akın Şişman, Kocaeli Emek ve Demokrasi Platformu&rsquonun eylem takvimi hakkında da şu bilgileri verdi: &lsquo&rsquoİşten &ccedilıkartmalar yasaklanmalı, herkese iş g&uumlvencesi sağlanmalı.

Temel ihtiya&ccedillara yapılan t&uumlm zamlar geri alınmalı,halkın eğitim, sağlık, su, ulaşım, konut, ısınma gibi temel hakları &uumlcretsiz hale getirilerek g&uumlvence altına alınmalıdır.

T&uumlketicilerin kredi kartı, &ccedilift&ccedililerin kredi bor&ccedil faizleri silinmelidir. IMF ile anlaşma imzalanmayacağı ilan edilmelidir. Bu haklı ve meşru taleplerimiz i&ccedilin yarın meşaleli y&uumlr&uumly&uumlş, 10 Ocak&rsquota &lsquo&rsquoKrize karşı emek&ccedililerin ve halkın m&uumlcadelesi&rsquo&rsquo konulu panel ve 24 Ocak&rsquota ise Kize Karşı B&uumly&uumlk Kocaeli Mitingi yapılacaktır.