KESK’te ÖDP ayrışması

KESK genel kuruluna, farklı sendikal anlayışlar yerine ÖDP’ye yakınlığı ile bilinen Devrimci Sendikal Dayanışma içindeki ayrışma damgasını vurdu.

soL (HABER MERKEZİ) KESK 3. Olağan Genel Kurulu bugün yapılacak olan seçimlerle tamamlanıyor. 3 gündür süren genel kurulda solda birlik tartışmaları çerçevesinde ortaya çıkan ayrışmalar öne çıktı. Diğer yandan KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul seçimler öncesinde yeniden aday olmadığını belirterek, Pazartesi gününden itibaren işyeri temsilcisi olarak konfederasyonun emrinde olacağını açıkladı.

Daha önceki KESK genel kurullarında ortak liste ile seçimlere katılan gruplar arasındaki ayrışma dikkat çekiyor. Sendikal Birlik, Demokratik Emek Hareketi (DEH, Kürt hareketini temsil ediyor), Devrimci Sendikal Dayanışma (DSD) ve Emek Hareketi (EMEP çizgisini temsil ediyor) arasında gerçekleşen birlikteliğin ise bozulduğu görüldü. Bu birlikteliğin bu kez sağlanamamasındaki en önemli unsur, ÖDP'ye yakınlığıyla bilinen Devrimci Sendikal Dayanışma içerisindeki ayrışma olarak gösteriliyor. Bununla birlikte CHP ve İşçi Partisi çizgisine yakınlığı ile bilinen Sendikal Birlik içinde de görüş farklılıkları ortaya çıkmış durumda.

Devrimci Sendikal Dayanışma (DSD) grubu içerisinde yaşanan ayrışma tarafların konuşmalarına yansırken, eski Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaattin Dinçer'in konuşması sırasında DSD'nin diğer kanadının sloganlar atması üzerine kısa süreli bir gerginlik yaşandığı görüldü. DSD içindeki ayrışma daha önce de Eğitim-Sen ile SES genel kurullarına yansımıştı. Ancak KESK genel kurulunda yaşananlar gerilimin de tırmandığını ortaya koydu. Gergin anların yaşandığı genel kurulda grupların birbirleri ile tartışması dikkat çekti.

DSD içinde bir grup (ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras'ın çizgisine yakınlığıyla tanımlanıyor) Sendikal Birlik ve Demokratik Emek Hareketi'ne yakınlaşırken, DSD içindeki Dev Yol geleneğinden gelenlerle EMEP'e yakın Emek Hareketi bu ittifakın dışında kalmış durumda. Bu ayrışma Eğitim-Sen genel kurulunda da aynı şekilde gerçekleşmişti.

Bu tartışmalar çerçevesinde şekillenen KESK yönetim kurulu aday listesi ise şu şekilde:

Sami Evren - DSD
Songül Morsümbül - DEH
Adnan Gölpunar - DSD
Akman Şimşek - HÖC (Haklar ve Özgürlükler Cephesi)
Emirali Şimşek - DEH
Hüseyin Gölpunar - YÖN
İsmail Polat - (Seçimlere Sendikal Birlik adına girmesine rağmen Sendikal Birlik üyeleri arasında İsmail Polat bizi temsil etmiyor diyenler var)

DSD içinde yer alan Devrimci Yol çizgisindekilerin büyük bir olasılıkla oy kullanmayacağı bildirildi. EMEP de aday gösterenler listesinde yer almıyor.