KESK Genel Kurulu başladı

KESK Başkanı Tombul ve DİSK Başkanı Çelebi emekçilerin ortak mücadelesinin tarihsel bir sorumluluk olduğunu vurguladılar.

SoL (HABER MERKEZİ) KESK 3. Olağan Genel Kurulu, Ankara'da Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu'nda başladı. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, genel kurulun açılışında yaptığı konuşmada, 1990'lardan itibaren emek mücadelesinin büyük bir gerileme sürecine girdiğini ve sürekli mevzi kaybeden emek hareketinin gündeminin, kazanılmış hakların korunması mücadelesinin ötesine geçemediğini söyledi.

Emek hareketindeki kan kaybının sendikaların üzerindeki baskının artmasına neden olduğunu söyleyen Tombul "Sendikalılık yasayla sözde güvence altına alınmış, oysa fiiliyatta bambaşka bir süreç işletilmiştir. Tüm bunların sonucunda bu dönemde sendikalarımız hızla üye kaybına uğramış, toplu iş sözleşmesi kapsamındaki çalışan sayısı azalmış ve sendikalarımızın örgütsel etkinlikleri zayıflamıştır" dedi.Kamu Personel Rejimiyle kamudaki çalışan sayısının azaltılmasının, sözleşmeli personel çalıştırmanın yaygınlaştırılmasının, iş güvencesinin ortadan kaldırılmasının amaçlandığını belirten Tombul, "KESK bu haliyle Kamu Personel Rejimi gündeme geldiğinde direnmesini bilecek ve kazanacaktır" dedi.

Türkiye'deki emek hareketinin örgütleri ve temsilcilerinin ortak bir örgütsel zeminde buluşmak durumunda olduklarını vurgulayan Tombul, KESK'in emekçilerin ortak örgütlenmesi için fiili ve meşru mücadeleyi esas alarak dayatılan "yasal zincirleri parçalayacağını" belirtti.

Genel Kurula katılan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de işçi sınıfının yasayla yapay bir biçimde iki kesime ayrıldığını söyledi. Kamu emekçileriyle işçilerin ortak mücadelesinin tarihsel bir sorumluluk olduğunu kaydeden Çelebi "Emekçiler arasındaki yapay ayrımları kaldırarak tüm ülkede çiftçilerin, gençlerin, emekçilerin, işsizlerin, yaşamın her alanında bulunanların sendikalaştığı, ortak sendikal örgütlenmelerin oluştuğu bir süreci kurmak zorundayız" dedi.