KESK 21 Aralık'ta greve gidiyor

KESK Genel Başkanı Lami Özgen yaptığı açıklamada, grev hakkının tanınmaması, KHK’lar, baskı ve tutuklama politikaları dolayısıyla 21 Aralıkta Türkiye genelinde greve gideceklerini açıkladı. Böylece 21 Aralık’ta sağlık örgütleri ve sendikalarıyla birlikte KESK’te grev kararı almış oldu.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen yaygınlaşan güvencesiz çalıştırma politikaları, grev hakkının tanınmaması, eşit işe eşit ücret talebi, haksız gözaltı ve tutuklama politikaları dolayısıyla 21 Aralık’ta ülke genelinde greve gideceklerini açıkladı. Lami Özgen diğer konfederasyonlara da greve çıkma çağrısı yaptı.

"Memurlara yapılan zam değil sefalet artışı"
Mülkiyeliler Birliği'nde düzenlenen basın toplantısında, kamu çalışanlarının sorunlarına değinen KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Türkiye'deki iktidarlarının hiçbirinin kamu emekçilerinin sorunlarıyla ilgilenmediğini dile getirdi. Türkiye’de, ''eski statükocu yapıyı aratacak'' uygulamaların yaşandığını belirten Özgen, kamuda yapılan dönüşüm politikalarının emekçileri olumsuz yönde etkilediğini kamu çalışanlarına grevli toplu sözleşmenin dahi çok görüldüğünü söyledi. Memurlara yapılan zam oranlarının ''sefalet artışı'' olduğunu belirten Özgen, Türkiye’de açlık sınırının bin TL, yoksulluk sınırının 3 bin TL olduğuna değinerek kamu emekçilerinin bin 500 TL maaşla açlık sınırında yaşadıklarını söyledi.

"Eşit işe eşit ücret aldatmacası"
Hükümetin yıllardır orta ve büyük sermayeden vergi almaktan özellikle kaçındığını dile getiren Özgen, bunun için çok sayıda yasal düzenleme yapıldığını vurguladı. Buna rağmen hükümetin, ay sonunu zor getiren ücretli ve maaşlıların, “gelir vergisi dilimi” konusundaki mağduriyetlerini giderici adımlar atmaktan ısrarla kaçındığına değinen Özgen şöyle konuştu: "Bunun yerine “eşit işe eşit ücret getiriyoruz” diye çıkardığı 666 sayılı KHK ile bürokratlarının maaşlarını artırırken başta öğretmenler olmak üzere 1,8 milyon kamu emekçisinin maaşlarında herhangi bir iyileştirme yapmamaktadır. Kamuda başından beri var olan eşitsizliği ve ayrımcılığı daha da derinleştirdikleri düzenlemeyi “eşit işe eşit ücret verdik” diyerek yutturmaya çalışmaktadır."

"21 Aralık'ta ülke genelinde grevdeyiz"
Özgen konuşmasının sonlarında şunları dile getirdi: ''Grev hakkımızın yasal teminat altında alındığı bir toplu sözleşme düzeni için, kamu hizmetlerinin ticarileştirilmesine, 'KHK demokrasisine', güvencesiz çalıştırılmaya son verilmesi için, temel ücretler artırılarak gerçek bir eşit işe eşit ücret uygulaması için, ek ödemelerin tüm emekçiler için eşitlenerek emekliliğe yansıtılması için, net asgari ücretin 1000 TL'ye çıkarılarak tüm ücret ve maaşlarda bu tutarın vergi kesintisi dışında bırakılması için, hukuksuz, haksız ve mesnetsiz biçimde yapılan gözaltı ve tutuklamalara son verilmesi, tutukluların serbest bırakılması için, üyelerinin hak ve çıkarlarını korumakla görevli her sendikanın, konfederasyonun yapması gereken, uluslararası sözleşme ve anlaşmaların yanı sıra anayasanın bize tanıdığı hakkımızı kullanarak 21 Aralıkta tüm ülkede grev kararı aldık.''

"Grevi sağlık çalışanlarıyla orataklaştıracağız"
Diğer sendikalara da grev çağrısı yapan Özgen, sağlık meslek örgütlerinin de aynı gün grev kararı olduğunu belirterek, grevi ortaklaştırdıklarını ifade etti.

(soL - Haber Merkezi)