KESK 14 yaşında...

Kasım 1995’te Ankara’da sendikalardan temsilcilerin katılımı ile yapılan ‘konfederasyonlaşma tüzük ve kuruluş kurultayı’nın ardından, 8 Aralık’ta kurulan Kamu Emekçileri Konfederasyonu (KESK) 14 yaşında.

KESK Genel Merkezi tarafından yapılan KESK tarihi sendikal hak ve özgürlükler ve demokrasi mücadelesi tarihidir’ başlıklı açıklamada, “Emekçilerin kul anlayışından örgütlü topluma giden yolu açma ve geleceğe taşıma hedefli 100 yıllık mücadele tarihi üzerinden doğan KESK, ‘hak verilmez alınır’ ilkesi üzerinden yürüttüğü fiili ve meşru eylem anlayışı ve pratiğiyle bu mirası kararlılıkla geliştirmektedir” denildi.

KESK’in, kuruluşundan bu yana yıldırma ve yalnızlaştırmaya dönük uygulamalara maruz kaldığının altı çizilen açıklamada, buna rağmen konfederasyonun sömürüye, baskılara ve her türden ayrımcılığa karşı meşru ve fiili mücadele hattını geliştirdiği belirtildi.

‘AKP iktidarı sermayeyi rahatlatıyor’
Ekonomik krize dönük tespitlerde, AKP iktidarının sermaye yanlılığı vurgulanırken, “1994, 1999, 2001 krizlerinin faturasını emekçilere çıkaran sermaye, yeni krizin faturasını da kendisi ödemek istemiyor. AKP iktidarı sermayeyi rahatlatmaya, vergi yükünü azaltmaya, borçlarını silmeye, sıfır faizlerle kredi açmaya gayret ediyor” ifadeleri yer alıyor.

Açıklamada, KESK’in çağırıcısı olduğu 25 Kasım uyarı grevine de değinilerek, toplu sözleşme ve grev hakkının önündeki engellerin kaldırılması istendi. Tüm kamu emekçilerini KESK çatısı altında örgütlenmeye davet ederek sona eren açıklamada, ‘KESK’in kuruluş yıldönümü tüm emekçilere kutlu olsun!’ denildi.

(soL –Haber Merkezi)