Kemal Türkler katledilmesinin 33. yılında anılıyor

DİSK kurucusu ve ilk genel başkanı Kemal Türkler, 22 Temmuz 1980'de evinin önünde faşistlerce vurularak öldürülmesinin 33. yılında anılıyor.

DİSK'in ilk genel başkanı ve kurucularından Kemal Türkler, öldürülmesinin 33. yılında anılıyor. Mezarı başında Kemal Türkler’in eşinin rahatsızlığından dolayı katılamadığı anmaya DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, DİSK'e bağlı sendikaların genel başkanları ve yöneticileri ile CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, DİSK eski genel başkanı Rıdvan Budak ve bir çok siyasi parti katıldı.

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu mezarbaşında yaptığı konuşmada “Kemal Türkler’den önderlerimizden öğreneceğimiz çok şey var. Böylesi bir tarihsel süreçte sermayenin ve bu dünya sisteminin kapitalizmin işçi sınıfına emekçilere dünya halklarına vadedeceği hiçbir şeyin kalmadığı, tüm masalların ve rüyaların yerle bir olduğu bir dönemde Kemal Türkler’in mücadelesi bize öğretiyor” dedi.

'Katliamların hesabı sorulacak'
Çerkezoğlu, “Ondan cesareti, cüretkarlığı disiplini çalışkanlığı sadakati ve mücadelenin, örgütün gereklerinin herşeyin ama herşeyin üstünde olması gerektiğini öğrenerek geleceğe yürüyoruz. Tam da böylesi bir süreçte bizler Kemal Türkler’in katledilişinin 33. yılında 33 yıldır yaşadıklarımızdan ve gördüklerimizden biliyoruz ki bu katliamların hesabını soracak olan şey işçi sınıfının ve emekçilerin mücadelesi olacaktır.” şeklinde konuştu.

Çerkezoğlu’ndan sonra söz alan Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise Kemal Türkler’in felsefesini anlayışının gelecek nesillere taşındığını dile getirdi.

Serdaroğlu, katilleri rahatsız etmek için her gün çoğalarak mezar başında anmaların sürdürüleceğini belirtti.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise konuşmasına Hacı Bektaş Velinin sözleriyle başlayarak şunları dile getirdi. “Kemal Türkler deyince hep Hacı Bektaş’ın sözleri geliyor aklıma derki “okunacak en güzel kitap insandır.” Bizim içinde okunacak kitap Kemal Türkler’dir. DİSK’in bayrağı bugün DİSKlilerin elindedir. DİSK’liler bu bayrağı layık olduğu yere taşımak için mücadelesini sürdürecektir.”

'Bu yıl davadan haber veremeyeceğim'
Kızı Nilgün Türkler Soydan ise duygu yüklü konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Her yıl yaptığım gibi babama hitap ederek bir konuşma yapacağım: Sevgili babacığım her yıl olduğu gibi sana davamızla ilgili bir haber getirmeyeceğim. Her zaman sana ülkemizden ya da davamızdan haberler getirirdim ancak dava zamanaşımıyla bitirildiği için davayla ilgili bir haber veremiyorum. Ülkemizden haber vereceğim. Bu yılın başında sanırım şubat ayları sırasında gazetelerde hemen hemen birbirine benzeyen şöyle bir manşet vardı : Türkler’in davasına zamanaşımı, kızına 1 buçuk yıl ile 6 ay arasında hapis istemi. Bunun sebebi şuydu ben geçen yıl anma töreninde konuşma yaparken katillerin Ünal Osman Ağaoğlu, Hikmet Koçak, Aydın Eryılmaz, Abdulsamet Karakuş’un yargılandığını kiminin ufak cezalarla cezalandırılıyormuş gibi yapılıp aflardan faydalanıp salıverildiğini, kiminin delil yetersizliğinden berat ettirildiğini, kiminin de zamanaşımı ile kurtarıldığını anlatmıştım. Bunun dışında MHP ve ülkücü kuruluşlar davasında sıkıyönetim mahkemelerinde Kemal Türkler cinayetinin azmettiricileri oldukları iddiasıyla yargılanan Alparslan Türkeş, Yılmaz Uyak ve Celal Adan ismini vermiştim. Adan, alınmış olacak ki beni şikayet etmiş savcılar da bana dava açmış. İki duruşmadır mahkememiz görülüyor. Celal Adan ilk duruşmada mahkeme kanalıyla elimdeki itirafını göstererek mahkeme salonuna gelip o itirafını bana açıklamış olmasını istememe rağmen 2. duruşmaya da gelmedi. Ben olan bir gerçekten söz etmekteyim. Celal Adan MHP ve ülkücü kuruluşlar davasında Türkler cinayetiyle ilgili olarak azmettirmiş olduğu iddiasıyla yargılanmıştır. Kendisinin gerçeğidir bunu kabul etmesini bekliyorum. Hatta kabul edip dava açtığı için bir dahaki duruşmaya gelip benim için itiraf olan MHP ve ülkücü kuruluşlar iddianamesinde bulunan ifadesini açıklamasını istiyorum gözlerine bakarak...

'Gençlik ve halk ayaklandı'
"33 yıl oldu gözlerimin önünde öldürülüşün bu yılda yine bir kitle ile seni anmaktayız. Senin emek verdiğin büyüttüğün şanlı direnişlere ismini yazdırdığın Birleşik Metal İş Sendikası, DİSK buradalar. Ülkemizden haber vermek gerekirse bu yıl, 15 16 Haziran 1970’deki senin önderliğinde yapılan direniş eylemlerinin anmasını Taksim Gezi Parkı içerisinde gerçekleştirdik. Gençlik halkı da yanlarına alarak barış özgürlük demokrasi için büyük bir ayaklanma içerisine girdiler."