Kemal Türkler katledilişinin 29. yılında anıldı

22 Temmuz 1980’de İstanbul Merter’deki evinin önünde faşistler tarafından katledilen DİSK'in Kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler ölümünün 29. Yılında Topkapı’daki mezarı başında anıldı.

Yaşamını işçi sınıfının sendikal hak ve özgürlük mücadelesine adamış olan DİSK’in kurucu Genel Başkanı ve Türkiye Maden İş Başkanı Kemal Türkler, faşistlerce katledilişinin 29. yılında ailesi ve eşi Sabahat Türkler, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, DİSK’e bağlı sendikaların yetkilileri, TKP'nin katılımı ile Topkapı’daki mezarı başında bugün anıldı.

15-16 Haziran 1970 işçi kalkışması, 1976, 1977 ve 1978 1 Mayıs Taksim mitingleri ile doruk noktasına ulaşan ve Kemal Türkler liderliğindeki Türkiye Maden-İş Sendikası’nın öncülüğünde gerçekleşen Kavel Grevi, Sungurlar Direnişi, MESS’e bağlı işyerlerinde 1964, 1977-1978 ve 1980 yıllarında yaşanan yaygın grevlerden rahatsızlık duyan egemenler, 22 Temmuz 1980 tarihinde faşist tetikçileri eliyle Kemal Türkler’i katletmişti.

Kemal Türkler’in mezarı başında yapılan konuşmalarda onun devrimci kişiliğinden ve işçi sınıfının sendikal mücadelesine yaptığı katkılardan sözedildi bugün işçi sınıfının kazanımlarını elinden alan yasaların bir gecede çıkarıldığı belirtilerek, “ancak işçilerin ihtiyaçlarından daha büyük yasa yok” denildi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Temmuz ayının işçi sınıfı için kayıplarla dolu bir ay olduğu vurguladı ve konuşmasını,” DİSK Başkanlar Kurulu Üyesi, DİSK/Sosyal-İş Genel Başkanı Özcan Kesgeç’i, DİSK eski Genel Başkan Vekili ve Genel-İş Genel Başkanı İsmail Hakkı Önal’ı, DİSK üyesi İlerici Deri-İş Genel Başkanı Kenan Budak’ı, DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel-İş Genel Başkanı Mahmut Seren’i de saygıyla anıyoruz” diye sürdürdü.

Çelebi konuşmasının son bölümünde, 22 Temmuz 1980’de kaybettiğimiz Kemal Türkler’in ölümü üzerinden 29 yıl geçtiği halde katillerinin halen cezalandırılmadığını ifade etti yaşarken Türkler’in yanında olan ve ölümünden sonra onu uğurlayan yüzbinleri, 30 Temmuz 2009 Perşembe günü Bakırköy adliyesinde görülecek davada hazır bulunmaya davet etti.
soL (Haber Merkezi)