Kemal Nebioğlu anıldı

TİP ve DİSK'in kurucularından Kemal Nebioğlu mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.

soL (HABER MERKEZİ) Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) kurucularından, eski DİSK Genel Başkanı Kemal Nebioğlu, ölümünün ikinci yıldönümünde Zincirlikuyu'daki mezarı başında anıldı.

Anma töreninde konuşan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Kemal Nebioğlu'nun sendikal mücadelenin çok önemli liderlerinden biri olduğunu, sınıf ve emek mücadelesinde bedel ödediğini, ancak diz çökmeden onurlu bir şekilde yaşamını sürdürdüğünü söyledi. Çelebi, hem sendikal alanda hem de siyasal alanda mücadelesini sürdüren Nebioğlu'nun inatçı ama aynı zamanda mütevazı, insan ilişkilerini ön planda tutan kararlı kişiliğine değindi.

"DİSK'in mücadelesi sürüyor"
DİSK olarak Türkiye işçi sınıfının kazanılmış haklarına yönelik saldırılara karşı mücadeleye devam edeceklerini belirten Çelebi şunları söyledi: "DİSK olarak, diz çökmeden, DİSK'in birikmiş kimliğine ve mücadele geleneğine uygun olarak, mücadele hattında olacağız. Bu sorunlara, bu yaşanan olaylara karşı 12 Eylül'ün yıldönümünde, 13 Eylül'de İzmir'de DİSK olarak emek ve demokrasi mitingini gerçekleştireceğiz, taleplerimizi haykıracağız."

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün de, yaptığı konuşmada, Kemal Nebioğlu'nun 1967 yılında DİSK'i kuran beş sendikacıdan biri olduğunu, DİSK'in yönetim kurulu üyeliği, yürütme kurulu üyelikleri, genel başkan vekillikleri ve DİSK genel başkanlığı görevlerinde bulunduğunu kaydetti. Görgün, Nebioğlu'nun 15-16 Haziran ve '76 1 Mayısı'nın düzenlemesinde sorumluluk aldığını ifade etti.

Anma törenine, Nebioğlu'nun eşi İnci, kızı Nesrin, oğlu Mehmet Ali Nebioğlu ile çok sayıda DİSK üyesi katıldı.

TİP Tekirdağ Milletvekili, DİSK kurucusu
10 Ağustos 2006'da kansere yenik düşen Türkiye İşçi Partisi (TİP) kurucusu ve Tekirdağ Milletvekili Nebioğlu, DİSK'te ve sınıf mücadelesinin içinde yer aldı. 1926'da Rize'nin Ardeşen ilçesinde doğan Nebioğlu, 1948 yılında Diyarbakır Belediyesi'nde işçi olarak çalışmaya başladı. Hukuk öğrenimini yarıda bırakarak sendikacılığa yönelen Nebioğlu, uzun yıllar, yine kurucularından olduğu DİSK'e bağlı Gıda-İş Sendikası'nın genel başkanlığını yürüttü. TİP'ten 1965 yılında Tekirdağ milletvekili seçildi. 12 Eylül darbesi döneminde DİSK davasında idamla yargılanan ve dört yıl hapis yatan Nebioğlu, bu davadan beraat etti. 1992 yılında da DİSK Genel Başkanı oldu.