Kelle avcısı güvenlikçiler

Süpermarket işçileri, patron tarafından çok düşük bir ek ücret artışı karşılığında şef seçilip, hırsızlık suçlamasıyla arkadaşlarını işten atmaya teşvik ediliyorlar.

soL (Haber Merkezi) Son yıllarda kârlı iş alanı olarak tabir edilen sektörler, işçilerin çalışma haklarının gasp edildiği, işçi ölümlerinin yaşandığı sektörler olarak karşımıza çıkıyor. Tersane sektörünün bu alanda başı çektiğini biliyoruz. Öte yandan, hizmet sektöründe de işçi haklarına yönelik saldırılar giderek insanlık dışı bir boyut kazanıyor.

Carrefour, Real, Tansaş gibi süpermarketlerde çalışan işçiler bir yandan düşük ücrete, sigortasız, işten atılma riskiyle çalışırken, aynı zamanda marketin güvenlik görevlileri tarafından aranıp, tehdit edilebiliyorlar. Üstelik kendilerini ele veren arkadaşları bunun için bir de prim alıyor.

Güvenlikçiler işçilerin tazminatına konuyor
13 Haziran tarihli Yurtsever işçi gazetesinde yer alan habere göre, Carrefour marketlerindeki güvenlik görevlileri, uzun süredir markette çalışmış ve tazminatı birikmiş bir çalışanı kendi hatası nedeniyle işten attırmayı "başardıkları takdirde", işçiye ödenmeyecek tutarın yüzde 10'u kadar pirim alabiliyorlar. Haberle ilgili olarak, özellikle çalışma koşulları ve güvenlik görevlilerinin tutumu üzerine görüştüğümüz Carrefour işçileri, "güvenlik" nedeniyle isimlerini dahi ifade edemeden, çalışma koşullarını soL'a anlattı.

Carrefour'da reyon çalışanı bir işçi, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu, markette güvenlikçilerin baskı aracı olarak kullanıldığını ifade etti. Carrefour işçisi, "Biri dışarıya markette olup biteni söyleyecek olduğunda ya da dışarıya taşınması istenmeyen bir bilgi edindiğinde, güvenlikler bunun üzerine yoğunlaşıyor. Açıklarını bulmaya çalışıyorlar. İşçiler kameralarla gözetleniyor" şeklinde konuştu.
Çalışanlar arasında konuşulanlarla ilgili bilgi almak istediklerini anlatan reyon işçisi, "Kimi zaman uygulamalı olarak istihbarat dersi veriyorlar. Bu sayede hareketlerimizi, yapacaklarımızı öğrenmeye çalışıyorlar" ifadelerini kullanıyor.

Süpermarketlerde işçiyi işçiye kırdırma politikası uygulanıyor
Diğer bir reyon işçisi ise sömürün her yerde olduğunu belirtiyor ancak koşulsuz sömürü olduğunu iddia ettiği Carrefour'u ayrı bir yere koyuyor. "Çalışanlara 'kraldan çok kralcı' anlayışını benimsetmeye çalışıyorlar" diyen Carrefour çalışanı, acımasız bir kademe ve hiyerarşi anlayışında çalıştıklarını ve işçinin işçiye kırdırıldığını belirtiyor. On liralık ek ücret karşılığı, reyonda çalışan bir işçinin aynı alandaki diğer işçilerin şefi yapılabildiğini belirten Carrefour çalışanı, bu şefin bir işçiyi işten atması için teşvik edildiğini ifade ediyor. Görüştüğümüz işçiler genel olarak hırsızlık suçlamasının en kolay işten atma yöntemi olduğunu belirtirken, güvenlik görevlilerinin işçilerin dolabına gizlice bir ürün koyarak, ya da reyonuna çürük mal yerleştirerek işçileri kovdurdukları ifade ediliyor.

Örgütlenme olanaklarının güvenlik görevlilerince, reyon şeflerince ve kameralar tarafından kısıtlandığını belirten işçiler, saniyelik zaman dilimlerinde haberleşebildiklerini ve toplantı, miting veya eylem haberlerini paylaşabildiklerini ifade ediyorlar. İşçiler sorunları karşısında mücadele ettiklerini de belirtiyorlar. Süpermarketlerde "yağda yüzde 20 ucuzluk", "şekerde indirim" yazılı dövizlerin yerine "Bu İşyerinde Grev Var" diye yazmak için çaba harcadıklarını ifade ediyorlar.