Kamu emekçilerinden Beyazıt eylemi

Türkiye'nin birçok ilinde gerçekleşen eylemlerden en görkemli olanlardan biri de Beyazıt eylemiydi. Beyazıt'ta onbinlerce kamu emekçisi AKP politikalarına karşı yürüdü.

Toplu sözleşme ve grev hakkı, insanca ücret, güvenceli iş, nitelikli kamu hizmetleri talepleriyle tüm yurtta 1 günlük uyarı grevine çıkan KESK ve Kamu-Sen’de örgütlü kamu emekçileri İstanbul’da Çapa Tıp Fakültesi ve Sirkeci’de toplanarak iki ayrı koldan Beyazıt Meydanı’na yürüdü.

“Yaşasın grev, yaşasın direniş” sloganlarıyla Çapa Tıp Fakültesi’nde bir araya gelen kamu emekçilerine, DİSK, Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu da destek verdi. Yürüyüşte Eğitim-Sen korteji kitleselliğiyle dikkat çekti.

Grevin “yasadışı” olduğunu söyleyerek kamu emekçilerini tehdit eden AKP hükümetine onbinlerce emekçi “Grev hakkımızı grev yaparak alacağız” sloganlarıyla yanıt verdi.

Uyarıları dikkate alınmadığı takdirde 1 günlük uyarı grevini genel greve taşıyacaklarını dile getiren işçi ve emekçiler, ulaşım ve doğalgaz başta olmak üzere ardı ardına yapılan zamları da protesto ettiler.

“Krizin faturasını ödemeyeceğiz” vurgusunun öne çıktığı eylemde, ücretsiz sağlık ve ücretsiz eğitim hizmeti talepleri de dile getirildi.

KESK’e bağlı SES ve DİSK’e bağlı Dev-Sağlık İş sendikalarında örgütlü sağlık emekçilerinin de katıldığı eylemde Sirkeci’den gelen grupla birleşen emekçiler Beyazıt Meydanı’nı doldurdu.

İstanbul Üniversitesi Merkez Kampus kapısına asılan “Bu işyerinde grev vardır” pankartıysa dikkat çekti.

İstanbul Üniversitesinden TKP’li öğrenciler de merkez kampus kapısında toplu olarak çıkarak Beyazıt Meydanı’ndaki emekçilerle buluştular.

Onbinlerce emekçinin talepleri için bir araya geldiği Beyazıt Meydanı’ndaki eylem KESK Genel Başkanı Sami Evren’in konuşmasıyla devam etti.

Eyleme TKP, ÖDP, EMEP, SDP, Haber-Sen, Yapı Yol-Sen, Dev-Lis, Genç-Sen, Tez Koop-İş, BES, TMMOB, PSAKD, Kültür-Sanat Sen, Öğrenci Kolektifi, Kaldıraç, Disk Limter-İŞ, Halkevleri, Sinter Metal İşçileri, Eğitim-Sen, Devrimci Sendikal Birlik, Emek Gençliği, EHP, Petrol-İş, Yol-İş, Belediye-İş, Genç Umut, Halk Cephesi, Yurtsever Cephe İşçi Birliği, SES, BTS, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, DİSK destek verdi.

Eyleme katılanları selamlayarak konuşmasına başlayan Sami Evren baskıların emekçileri yıldıramadığını vurguladı. AKP’ye karşı en güçlü yanıtın emekçiler tarafından sokakta verildiğini söyleyen Sami Evren, AKP’nin neo liberal politikaların ve ABD emperyalizminin temsilcisi olduğunu belirtti. Türkiye’nin dört bir yanında yıllardır mücadele ettiklerini vurgulayan Evren, “ Demokrasi ve özgürlük mücadelesini hiç birbirinden ayırmadık” dedi.

Darbeyi ve 12 Eylül’ü savunanların halk düşmanı olduğunu söyleyen Evren, “12 Eylül Anayasası emekçi düşmanı bir anayasadır. Yurttaşlar arasında ayrım yapan bir anayasa rafa kaldırılmalıdır” dedi. AKP’nin bunu yapamayacağını belirten Evren, çalışma yaşamının demokratikleştirilmesini ve yurttaşlar arasında ayrım yapılmamasını talep ettiklerini vurguladı.

Evren, eyleme katılanlara ve hizmet almayarak destek olan herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı. Sami Evren’in konuşmasının ardından, ‘Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz’ sloganı atıldı. Grup Yorum’un şarkıları ile destek olduğu miting, saat 17.00’de Galatasaray lisesi önünde, ’25 Kasım kadına dönük şiddete hayır’ günü nedeniyle yapılacak basın açıklamasının duyurusu ile son buldu.
(soL - Haber Merkezi)