JMKDD: Obama'nın ilk darbesi

Jose Marti Küba Dostluk Derneği Honduras'ta yaşanan darbeye ilişkin bir açıklama yayımlayarak "Darbe, Honduras halkına ve halkın iradesine yöneltilmiş, gerici bir darbedir gayrımeşrudur" dedi.

soL (HABER MERKEZİ) Jose Marti Küba Dostluk Derneği Honduras'ta yaşanan darbeye ilişkin bir açıklama yayımladı. Açıklamada süreçten bahsedilirken "Orta Amerika ülkelerinden Honduras'ta gerçekleşen askeri darbe ile 2006 yılının başında göreve başlayan devlet başkanı Manuel Zelaya, ülkesinden uzaklaştırıldı. İlerici başkan Zelaya, toplumcu ekonomik politikalar hayata geçirmiş ve ülke halkının emekçi ve yoksul kesimlerinin büyük desteğini almıştı. Bu, kendisini Honduras'ta on yıllardır halkın emeğinin sömürüsü ile geçinen ve ABD emperyalizmiyle yakın işbirliği içerisinde ülkeyi yöneten geleneksel sermaye kesimleri ile karşı karşıya getirmişti. Askeri darbe de, her ne kadar anayasal bir anlaşmazlık üzerine gerçekleştiği iddia edilse de, sermaye kesimlerinin ve emperyalizmin desteği ile gerçekleşen bir darbe oldu" ifadeleri kullanıldı.

"Darbe, Honduras halkına ve halkın iradesine yöneltilmiş, gerici bir darbedir gayrımeşrudur" denilen açıklamada "Darbe yalnızca Honduras halkına karşı girişilen bir saldırı olmakla kalmamaktadır. Zelaya, son yıllarda Latin Amerika'da esen ilerici, devrimci rüzgarı kendi ülkesine yansıtmış, ülkesini ve halkını kendi işbirlikçi sermaye kesimlerinin ve ABD emperyalizminin boyunduruğundan kurtarmak için önemli adımlar atmıştır. Latin Amerika'nın bütünleşme çabalarına önayak olan liderlerden biri olmuş, ülkesini, Küba ve Venezuela'nın öncülüğünde kurulan ALBA'nın (Amerikalar İçin Bolivarcı Alternatif) bir üyesi yapmıştır" denilerek darbenin bütün Latin Amerika halklarına karşı ciddi bir tehdit olduğu belirtildi.

ABD'nin ve CIA'nın bu darbenin arkasında olduğuna dair güçlü kanıtlar ve nedenler bulunduğu belirtilen açıklamada "Bu darbe, Obama'nın ilk darbesi olmuştur. Jose Marti Küba Dostluk Derneği, Honduras'ta gerçekleşen ve Başkan Manuel Zelaya'nın ülkeden uzaklaştırılmasına neden olan darbeyi şiddetle kınamaktadır. Görevine devam ettiğini ilan eden Zelaya'nın, darbeye karşı sokaklara dökülen Honduras halkının ve darbeyi uluslararası düzlemde mahkum eden başta Küba, Venezuela ve Bolivya olmak üzere ilerici Latin Amerika ülkelerinin girişimlerini desteklemektedir" denildi.