JİTEM'ciyi yakalayanlara komik iddianame

ODTÜ yerleşkesinde kendilerini fişlemeye çalışan askeri istihbaratçıyı suçüstü yakaladıkları için tutuklanan ve yargılanmalarına 6 Kasım'da başlacak olan öğrenciler aleyhinde sunulan iddianame şaka gibi!

19 Ocak’ta ODTÜ’de bir kişinin cep telefonuyla gizlice fotoğraflarını çektiğini fark eden öğrenciler, bu kişiye fotoğraflarının neden çekildiğini sormuş, yemekhane personeli olduğunu ileri süren şahsı alıkoyan öğrenciler bu kişinin askeri istihbaratçı olduğunu ortaya çıkarmışlardı.

Olaydan dört ay sonra ODTÜ, Hacettepe ve Bilkent öğrencisi olan 16 kişi yasadışı Marksist Leninist Komünist Parti’nin (MLKP) legal gençlik kolu olduğu öne sürülen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’na (SGDF) üye oldukları iddiasıyla gözaltına alındı. 16 gençten 5'i tutuklanarak Ankara 1 Nolu F Tipi Cezaevi’ne konuldu.

Öğrenciler, 6 Kasım’da 13’er yıla kadar hapis istemiyle yargılanmaya başlayacak.

Davanın idannamesinde ise şaka gibi iddialar var. İddianamede ‘suç’ sayılan bazı eylemler ise şöyle: ODTÜ stadyumunda ‘Devrim’ yazmak, 1 Mayıs ve Newroz mitinglerine katılmak, Deniz Gezmiş ile arkadaşlarını anma yürüyüşüne katılmak, KESK ve DİSK tarafından düzenlenen ‘İşsizliğe, Yoksulluğa ve Zamlara Karşı Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’nde slogan atmak, ‘Devrimci ODTÜ yürüyor’ diye slogan atmak, devrim şehitleri anısına saygı duruşu yapmak, ‘Anadilde eğitim, ilköğretimde Kürtçe okutulsun. Üniversitelerde Kürtçe seçmeli ders olsun. YÖK kaldırılsın’ talebiyle yürüyüşe katılıp Kürtçe ve Türkçe slogan atmak, ‘Hayata Dönüş’ operasyonunun yıl dönümünde yürüyüş yapmak, Liseli Öğrenci Birliği’nin bildirilerini dağıtmak, Taksim’deki 1 Mayıs’a katılmak, ev ev gezip Atılım gazetesi ve Özgür Gençlik dergisi satmak, Genç-Sen ve Üniversiteli Genç Kadınlar adına stant açmak...

Aynı iddianamede öğrencilerin bu suçları işlediğinin kanıtı olarak ise orak-çekiçli uçurtma ve Agire Jiyan grubunun kasetini bulundurmak ve ‘İbo, Mahir, Deniz zafere kadar izindeyiz’ yazılı pankart taşımak, Komünist Manifesto’dan Bolşevik Devrimi’ne çeşitli kitapları ve Yürüyüş, Kaldıraç, Marksist Bakış gibi yayınları bulundurmak, Genç-Sen üye listesi taşımak gibi eylemler sunuldu.

İddianamede öğrenciler aleyhinde sunulan kanıtların bir kısmı telefonlarının dinlenmesi ile edinilmiş. Öğrencilerden üçü arasındaki diyaloglarda geçen “Taksim’e giren 20 ESP’liden biriydim” ve “Şu anda ESP’deyim” şeklindeki sözler, sanıkların ESP’li olduklarının kanıtı olarak sunuldu.
(soL - Haber Merkezi)