İzmir'de binlerce kişi eğitim emekçilerine yönelik şiddete karşı yürüdü

Binlerce eğitim emekçisi ve öğrenci, Karağlar İlçesi'ndeki Nazire Merzeci İlköğretim Okulu'nda öğretmenlik yapan Rabia Sevilay Durukan'ın öğrencisi tarafından bıçaklamasını İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne yaptıkları yürüyüşle protesto etti.

Dün öğrencisi tarafından bıçaklanarak öldürülen eğitim emekçisi Rabia Sevilay Durukan için bugün İzmir’de binlerce kişinin katıldığı bir protesto yürüyüşü gerçekleştirildi. Eğitim emekçileri, son dönemde öğretmenlere ve kamu çalışanlarına yönelik şiddetin sorumlusunun AKP Hükümeti olduğuna işaret ederek, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in isitifa etmesini istedi.

Muhalefet.org'un haberine göre, Eski Sümerbank önünde bir araya gelen binlerce eğitim emekçisi ve öğrenci, Karağlar İlçesi'ndeki Nazire Merzeci İlköğretim Okulu'nda öğrencisi H.K tarafından bıçaklanarak yaşamını yitiren öğretmen Rabia Sevilay Durukan'ın ölümüne protesto etmek için İzmir Valiliği binasında bulunan İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yürüdü. "Şiddete sessiz kalmayacağız" pankartı ile üzerinde "Kınıyoruz" yazılı siyah renkte çelengin taşındığı yürüyüşte, öğretmenler ve öğrenciler yakalarına yaşamını yitiren öğretmen Rabia Sevilay Durukan'ın resimlerini taktı. Sık sık "Öğretmene uzanan eller kırılsın", "Öğretmen düşmanı bakan istifa" sloganlarının atıldığı yürüyüşte, "Gül dalında, öğretmen okulunda güzel" dövizleri ile yaşamını yitiren öğretmenin resimleri taşındı. Yürüyüş sırasında bazı öğretmenler siyah elbiseler giyerek ölen meslektaşları için gözyaşı döktü.

Eğitim Sen, Türk Eğitim Sen, Eğitim İş adına basın metnini okuyan Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Abdullah Tunalı, son dönemde Bu saldırıların, veliyi-öğrenciyi müşteri, eğitim hizmetini sunan öğrenmenleri ise onun kölesi yapan yeni eğitim sisteminin bir sonucu olduğunu söyleyen Tunalı, AKP hükümeti ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmenleri itibarsızlaştırmaya çalışan açıklamalardan vazgeçmeye çağırdı.
Bu saldırıların, veliyi-öğrenciyi müşteri, eğitim hizmetini sunan öğretmenleri ise onun kölesi yapan yeni eğitim sisteminin bir sonucu olduğunu söyleyen Tunalı, AKP hükümeti ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmenleri itibarsızlaştırmaya çalışan açıklamalardan vazgeçmeye çağırdı.
İzmir Eğitim-Sen Şubeleri adına açıklama yapan Duran Sınacı, Gaziantep'de görevini yapan doktorun yaşamını yitirmesi, onlarca eğitim emekçisinin bıçaklanması ve darp edilmesine neden olan şiddetin, şimdi de bir eğitim emekçisinin ölümüne neden olduğunu belirterek, kamu çalışanlarına yönelik bu şiddetin tek sorumlusunun siyasal iktidar olduğunu ifade etti.

Yapılan konuşmaların ardından, eğitim emekçileri, öğretmenlere yönelik şiddeti kınamak amacıyla hazırladıkları ve üzerinde "Kınıyoruz" yazılı çelengi Valilik binasında bulunan İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne bırakmak istedi. Polisin çelengin bırakılmasını engellemek istemesi üzerine gerginlik yaşandı. Öğrenci ve öğretmenler, "Öğretmene değil çetelere barikat" , "Polis burada ne işin var dün neredeydin" sloganları atarak kendilerini engelleyen polisleri protesto etti. Yapılan görüşmelerin ardından, çelenk valilik önüne bırakıldı.