İZAYDAŞ’ta sözleşme

TES-İŞ ile İZAYDAŞ arasında süren toplu sözleşme görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. İşçi ücretlerine ilk yıl için en düşük yüzde 15 zam yapıldı.

soL (Kocaeli) İZAYDAŞ'ta çalışan 285 işçiyi ilgilendiren yeni dönem toplu-iş sözleşmesini imzalama törenine Türk-İş ve TES-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Türk-İş Genel Mali Sekreteri ve Demiryolu-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türk-İş Marmara Bölge Temsilcisi Adnan Uyar, TES-İŞ Genel Sekreteri Mustafa Şahin, Adapazarı Şube Başkanı Sedat Çokol'un da bulunduğu heyet, İZAYDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Şeker, Yerel-Sen Genel Başkanı Münir Karaloğlu, Başkan Vekili Mustafa Çöpoğlu, İZAYDAŞ Genel Müdürü Recep Bilal Şengün, ve işyeri temsilcileri katıldı.

15 trilyon ödedik
Kumlu, yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Üniversite öğrencilerinin asgari ücretle bile iş bulduklarına sevindikleri bir dönemde bu şekilde bir sözleşme imzalanması gurur verici. Dünyanın kriz döneminden geçtiği bu süreçte İZAYDAŞ çalışanlarına olabilecek en iyi koşullarda sözleşme imzaladık." İlyas Şeker ise ''daha önce belediye de işçilerin maaşları ödenmiyordu'' diye anımsatmada bulunarak, ''Ama biz, toplam 15 trilyon liralık işçi borcunu ödedik. Şu anda bir sıkıntı yaşanmıyor" dedi.

Yüzde 15 zam
1 Ocak 2009 ile 31 Aralık 2010 arasında geçerli olacak sözleşmeye göre, ücretlere ilk yıl en düşük yüzde 15 oranında zam yapılacak. Böylece, işçiler, ilk yıl aylık en düşük 205 TL fark alacak. İkinci yıl zammı enflasyon oranında olacak. Sosyal yardımda ise yüzde 12-38 arasında değişen artış yapılacak. Sorumluluk ödemesi adı altındaki ödeme 400'den 500 TL'ye çıkarıldı. İkili vardiya sisteminde çalışanlar yüzde 15, üçlü vardiya sisteminde çalışanlar ise yüzde 18 zam aldı. Sosyal paket yardımı da 135'den 185 TL'ye çıkarıldı. Tayrıca, ilk yıl için Ramazan Bayramı öncesi 150 TL, ikinci yıl için de 165 TL aynı yardım yapılacak.