İtfaiyeciler yılbaşında Demokrasi Çadırı’nda

İstanbul Belediyesi’nde çalışan sözleşmeli itfaiye çalışanları yeni yıla Saraçhane Parkı’nda kurdukları Demokrasi Çadırı’nda girecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Bimtaş AŞ’de çalışan ve yeni yılda itfaiye hizmetleri başka bir şirkete verildiği için işlerinden olan bir grup itfaiye çalışanı Saraçhane Parkı’nda kurdukları Demokrasi Çadırı önünde basın açıklaması yaptıktan sonra Fatih ve Şişli itfaiyelerini ziyaret etti.

Büyükşehir Belediyesi binası karşısındaki parkta Pazartesi günü kurdukları çadırın önünde grup adına açıklama yapan Belediye-İş Sendikası İstanbul 5 No’lu Şube Başkanı Nihat Altaş, Bimtaş A.Ş'de çalışan bir grup itfaiyeciye, itfaiye hizmetlerinin başka bir şirkete verilmesinin ardından baskı yapılarak sözleşme imzalatılmak istendiğini belirtti. Bu sözleşmede çalışanların sendikal haklarının ellerinden alındığını söyleyen Altaş, bu durumun sendikalı yaklaşık 900 kişiyi etkilediğini kaydetti.

İtfaiyeciye garsonluk yaptıracaklar
Altaş, “Yeni şirket ‘Bu sözleşmeyi imzaladığında, benim iş yerlerimde garsonluk, komilik, temizlik, bunların hepsine süresiz olarak gönderme hakkına sahibim’ diyor. İtfaiyeci kolay yetişmiyor, en az 3 yıl olaylara girip çıkması gerekir. Bu insanları alacaksınız temizlik işine göndereceksiniz, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok” diye konuştu. Her yılbaşı yaklaştığı zaman “Acaba hangi firma alacak?” diye düşünmek değil, iş güvencesi istediklerini belirten Altaş, kurdukları “Demokrasi Çadırı” ile belediyeye bir demokrasi dersi vermek istediklerini ifade etti.

Bu eylemleri çerçevesinde tüm itfaiye istasyonlarını gezdiklerini anlatan Altaş, yılbaşı gecesi saat 23.30’da DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ve bazı milletvekillerinin de eylemlerine katılarak, destek vereceğini söyledi.

Altaş, haklarını alıncaya kadar eylemlere devam edeceklerini, bundan sonra bir değerlendirme yaparak gerekirse eylemlerini başka şekillerde sürdüreceklerini dile getirdi. Gruptakiler, açıklamanın ardından önce Fatih, sonra da Şişli itfaiyelerini ziyaret etti.

(soL – Haber Merkezi)