'İşsizlik çözüm olacak'

Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği, kuraklık sebebiyle piyasalarda yaşanan durgunluğa ve krize çözüm buldu. Birliğin yaşanan sıkıntıya bulduğu çözüm 3000 işçiyi bir ay süre ile ücretsiz izne çıkarmaktan geçiyor.

soL (İzmir) Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği, kendisine bağlı işletmelerde çalışan işçileri bir ay süre ile ücretsiz izne çıkardı. 1 Temmuz' da başlayan ve 31 Temmuz'da sona erecek olan uygulama kapsamında, birliğe bağlı depolama, merkez bakım atölyesi, Çiğli İplik Fabrikası, Aydın Pamukyağı Kombinası, İzmir Pamukyağı İşletmesi'nde çalışan sendikalı ve sendikasız yaklaşık 3 bin işçi, ücretsiz izin uygulaması sonucu bir ay işsiz olacak.

Kuraklık sebebiyle piyasalarda yaşanan durgunluğa ve krize geçici de olsa çözüm arayan Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği yapacakları uygulama ile 7 milyon YTL tasarruf elde etmeyi planlıyor. Öyleki kriz süreçlerinde bu tür uygulamaların yapılabileceği ve böylelikle kurumun mağdur olmayacağının altını çizen Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Basri Özçoban, işçilerin yaşayacakları sıkıntıdan ziyade kurumun sıkıntıya düşmemesinin önemli olduğunu vurguluyor. "Yağlı tohum arzında yaşanan sıkıntılar, giderek artan maliyetler ve tekstil sektöründe halen devam etmekte olan durgunluk birliğimiz için bir takım tedbirlerin alınmasını zorunlu kıldı" diyen Özçoban kanunda olan haklarını kullanmanın sakıncalı olmadığını söyledi.

İşsiz bırakmak çözüm olamaz
Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Basri Özçoban, izin uygulamasının çalışanların tamamının onayı ile gerçekleştiğini vurgularken DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası dışında tesislerde örgütlü diğer sendikalar, uygulamayı desteklemediklerini, işsizlikle krizin yönetilemeyeceğini açıkladı.

Çiğli İplik Fabrikası'nda örgütlü Teksif Sendikası Şube Başkanı Faruk Aksoy uygulama ile ilgili "Biz bu uygulamayı desteklemiyoruz. Ancak, kanunda bu hak var. Yaşadığımız bu durum İzmir ve Tariş'e özel değil. İş kolumuzda örgütlü bir çok işçimiz Türkiye genelinde tatile çıkarılmış durumda" derken, İzmir ve Aydın Pamukyağı Kombinası'nda örgütlü Tek Gıda İş 4. Nolu Şube Başkanı Raşit Atılgan, birliğe bağlı Yemta ve pazarlama şirketi Ayma'nın faaliyetlerini sürdürdüğünü belirterek, "Bundan bir ay önce sendika ile bir protokol yaparak işçi çıkaralım denmişti. Böyle bir şeye yanaşmamız mümkün değildi. İşveren ara formülle böyle bir uygulama yaptı. Uygulamayı desteklemiyoruz" diye konuştu.