'İşsiz güçsüz' nükleer karşıtlarına gözaltı

Sinop'ta nükleer santral kurma girişimlerine karşı yapılan eylem gözaltılarla sonuçlandı.

soL (HABER MERKEZİ) Sinop'ta inşası gündeme gelen nükleer santrale lisans izni verecek olan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) önünde nöbet tutma eylemi yapan nükleer karşıtları gözaltına alındı.

Gözaltına alınan 11 kişi için TMMOB ve KESK'in de içinde bulunduğu sendika ve dernekler basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada, Sinop'ta yaşam hakkını savunanların gözaltına alınması hukuksuzluk olarak nitelendirilirken, santral kurma girişimlerinin çok uluslu şirketlerin rantı için gerçekleştirildiği vurgulandı. Gözaltı uygulamasının keyfi olarak gerçekleştirildiğinin ifade edildiği açıklamada, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması istendi.

Başbakan çevrecileri "avare" olarak nitelendirdi

Diğer yandan Başbakan Tayyip Erdoğan, Rize'nin Güneysu ilçesinde dün yaptığı konuşmada, Doğu Karadeniz'de özel sektör tarafından kurulacak olan hidroeletrik santralleri savundu. Karadeniz Bölgesi'nde kurulması beklenen nükleer santralleri protesto edenleri "işi gücü olmayanlar" olarak niteleyen Erdoğan, "Dünyanın değişik yerlerinde böyle çevreciler var. 'Ne yaparsınız?' dersin. Ele avuca gelecek hiçbir işleri yoktur. Sadece boş vakitlerini değerlendirmek için yaptıkları iş budur" diye konuştu.

"Bir şeyler sökülecek tabii"
"Ben çevrecinin daniskasıyım. Asıl çevreci benim. Belediye başkanlığımdan beri çevrecilik konusunda neler yaptığımızı özellikle İstanbul'da yaşayanlar çok iyi bilir" diyen Erdoğan, İstanbul'a 1800 kilometre mesafeden su getirdiğini anlattı. Kente içme suyu getirme hizmetinin çevreyi korumakla ilişkisini açıklamayan Erdoğan, çevrecilerin o zaman da karşısına dikildiğini anlattı. Erdoğan "ne dediler, 'bunlar ağaçları söküyorlar' dediler. İnsanoğluna su götürüyoruz kardeşim. Bir şeyler sökülecek tabii" diyerek kendisini savundu.

"Nükleer santral de yapacağız"
Erdoğan "su akar Türk bakar" mantığına son verdiklerini belirterek elektrik kesildiğinde herkesin hükümeti suçlayacağını, oysa kimsenin çevrecileri suçlamayacağını ifade etti ve çevrecileri elektrik üretimine karşı çıkmakla suçladı. Sinop'a nükleer tesis yapılacağı için eylem yapanları da eleştiren Tayyip Erdoğan "aslında ilk nükleer santrali Sinop'a değil Akkuyu'ya yapacağız, adresi de yanlış almışlar" diyerek, yeni bir nükleer santralin de haberini vermiş oldu.

Basını da eleştiren Erdoğan "50-60 kişi yürüyünce millet eylem yapıyormuş gibi haber yapılıyor" dedi. Erdoğan'ın iddialarının aksine 18 Ağustos günü İkizdere'deki hidroelektrik santralinin yapımını 7 bin İkizdereli protesto etmişti.

Hedef rant mı elektirik mi?
İkizdere ve Fındıklı vadilerinde kurulması planlanan 62 hidroelektrik santralinin Türkiye'deki yıllık elektrik ihtiyacının binde 7'sini karşılaması hedefleniyor. Vadilerin yapılacağı Fırtına Vadisi ise dünyanın en önemli 200 vadisi arasında yer alıyor. Bu vadide, Türkiye'ye ait binlerce bitki ve canlı türü barajın yapılmasının ardından yok olacak. Gerek millî park olması, gerekse 1999 yılında Maden Tetkik ve Arama tarafından tespit edilen sıcak su kaynağı nedeniyle bölgede hiçbir şekilde inşaat yapılmasına izin verilmiyor. Barajın yapımıyla ise milli park ve sıcak su kaynağı yok olacak Yargı, AKP hükümetinin bölgede kurmak istediği hidroelektrik barajlarına vadinin özel sit alanı olması nedeniyle izin vermemişti.

Barajların yapımını üstlenen Sanko Holding ise AKP'ye yakınlığı ile biliniyor. Yıldızı AKP ile parlayan holding birçok hidroelektrik santrali inşaatının ihalesini aldı. AKP hükümeti yargıya rağmen baraj inşaatlarına devam ederken geçtiğimiz günlerde Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu hidroelektrik barajlarına karşı çıkanları doğalgaz şirketlerinin tetikçiliği ile suçlamıştı. AKP hükümeti boyunca Milli Park olan Tunceli Munzur Vadisi başta olmak üzere Yusufeli ve Çoruh gibi doğal zenginlik açısından önemli vadilerde de hidroelektrik santralleri inşaatları başlatıldı.