İskenderun'da işçilerden ihtarname

İSDEMİR'in taşeronu Pırıl İnşaat tarafından işten çıkarılan işçiler mesai alacaklarının ödenmesi ve işe iadeleri için hukuki mücadele başlattı.

soL (HABER MERKEZİ) İskenderun Demir Çelik Fabrikası'nın liman işlerini üstlenen Pırıl İnşaat tarafından iki gün önce işten çıkarılan 200 işçiden 147'si dün İskenderun 1. Noteri önünde toplanarak avukata vekaletname verdi. Hatay Barosu avukatlarından Bilal Çörtük'e vekaletname veren işçiler, haklarını sonuna kadar arayacaklarını dile getirdiler.

Avukat Çörtük işverenle görüşmelerinin sürdüğünü, işverenin "şartlar uyarsa görüşelim" dediğini ancak iki gün önce işçilerin iş akitlerini feshettiğini söyledi. Çörtük şöyle konuştu: "İş hizmet sözleşmesinde 8 saat çalışma, dini, ulusal bayramda tatil ve yıllık izin verileceği belirtilmesine karşın bunların hiçbiri uygulamada yok. Günde 12 saat çalıştırılan işçilerin fazla mesai ve yıllık izin ücreti olarak da alacakları var. Bu nedenle işvereni ihtarla uyaracağız. Haklarını ödemelerini, işe tekrar başlatmalarını isteyeceğiz. İhtarname ile üç gün süre tanıyacağız. Aksi takdirde İş Mahkemesine başvuracağız".

Pırıl İnşaat, fazla çalışmayı kabul etmeyen işçileri "işlerin durgun olduğu" gerekçesiyle işten çıkarmış, işten çıkarılan 200 işçi önceki gün İSDEMİR Doğuş Kapısı önünde eylem yapmıştı. İşçiler, taşeron firmanın sigorta primlerini yatırmadığını, birkaç aydır maaşları yatırmadığını, zam talebini geri çevirdiğini ve 12 saat çalışmaya zorladığını ifade etmişti.