İşçi katliamına GİSAN önünde protesto

Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde dün 3 işçinin yaşamını yitirmesi, 13 işçinin de yaralanması ile sonuçlanan "işçi katliamı", Yurtsever Cephe ve TKP üyesi işçi ve öğrenciler tarafından protesto edildi. Eylem katliamın yaşandığı Gisan Teresanesi önünde gerçekleştirildi.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye Komünist Partisi ve Yurtsever Cephe İşçi Birliği, Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde "ihmalsizlik ve kâr amacı" sonucu 3 işçinin ölümünü ve 13 işçinin yaralanmasını eylemle protesto etti. Saat 17.00'da işçilerin öldüğü Gisan Tersanesi önünde gerçekleştirilen eylemde, işçilerin ve öğrencilerin yoğun bir katılım gösterdiği gözlemlendi.

Protesto eyleminde "Katil GİSBİR, Katil Gisan", "Katil Gisan Katil AKP, "İşçiler Ölüyor AKP İzliyor", "Tersanelere El Konsun, Ölümler Son Bulsun" sloganları ve "Katil GİSBİR-Gisan-AKP", "Tersane İşçisi Köle Değildir", "Katillerden Hesabı Emekçiler Soracak", "Patronların Kârı, İşçilerin Kanı", "Kahrolsun Ücretli Kölelik Düzeni" dövizleri dikkat çekti.

Cinayetlerinin sorumluları AKP ve Patronlar
Eylemciler adına basın açıklamasını Yurtsever Cephe İşçi Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Savaş gerçekleştirdi. Basın açıklaması sırasında Tersane işçileri Birliği TİBDER de protesto eylemi gerçekleştirmek için Gisan Tersanesi önüne ulaşırken, sırasıyla basın açıklamaları gerçekleştirildi.

Yurtsever Cephe İşçi Birliği'nin gerçekleştirdiği basın açıklamasında, hayatını kaybeden üç işçinin, tersane patronlarının kâr hırsına kurban gittiği belirtildi. Açıklamada, Gisan Tersanesi'nde dün gerçekleşen olayın "cinayet" olarak bile adlandırılamayacağı, olayın bir "katliam" olduğu vurgulandı. Açıklamada, facianın gerçekleştiği filikaya kum torbaları yerine işçilerin doldurulmasının ve can güvenliğinin insan canı ile "test" edilmesinin başka izahının olamayacağı belirtilirken, bugüne kadar gerçekleşen 104 "iş cinayetinin" sorumlularının patronlar olduğu vurgulandı. Gemi Sanayicileri Birliği GİSBİR'in, olayda kum torbaları yerine işçilerin kobay olarak kullanılmasını, teknik bir mesele olarak adlandırmasını itiraf olarak değerlendirilirken, açıklamada "GİSBİR suçunu itiraf etmiştir" denildi.

"Tersaneler devletleştirilsin"
Açıklamada suçun diğer sorumlusunun da AKP olduğu ifade edildi. AKP'nin işçi düşmanı politikaları sonucunda, kendi iktidar döneminde sadece Tuzla tersanelerinde 61 işçinin öldüğü vurgulandı. Açıklamada, AKP'nin göstermelik tedbirlerle, kurulan komisyonlarla, hazırlanan yönetmeliklerle işçilerin ölümüne seyirci kaldığı, sadece görevini yerine getirdiğini iddia ettiği belirtildi.
Basın açıklaması, Tuzla tersanelerinde çalışan işçilerin can güvenliğinin, ancak tersanelerin devletleştirilmesi ile sağlanabileceğinin belirtildiği basın açıklaması alkışlarla ve sloganlarla sona erdi.