"İşçi dediğin ölür"!

İstanbul'daki bir fabrikada ''silikozis'' hastalığına yakalandığı gerekçesiyle köylerine dönen işçilerden 14’ü öldü 12 kişi yaşam mücadelesi veriyor. Çalışma Bakanı'nın şimdi de "işçi dediğin ölür" açıklaması yapıp yapmayacağı merak ediliyor.

soL (HABER MERKEZİ) İstanbul Pendik'te bulunan bir fabrikada cam üretiminde kullanılmak üzere taş öğüten 26 işçi soludukları kum ve tozların etkisiyle yaklaşık 1 yıl içinde hastalanmaya başladılar. İşçiler tedavi için gittikleri hastanede cam üretiminde kullanılan tozların solunması ve ciğerlere yapışması ile akciğer suyunun emildiği, ölümün kaçınılmaz olduğu "slikozis" hastalığına yakalandıklarını öğrendiler.

Doktorlar, bu hastalık nedeniyle işçilerin büyük bir bölümüne ''çalışamaz'' raporu verdi ve 1987 yılında çalışmak için Yozgat'tan İstanbul'a gelen işçiler hastalıkları nedeniyle köylerine geri döndüler. Yıllarca sosyal güvenceleri olmadığı için büyük sıkıntılar yaşayan işçilerden bugüne kadar 14 kişi yaşamını yitirdi.

Çalışamaz raporu verilen işçiler yıllarca iş bulamadıklarını geçinmek için kısa süreli ağır işlerde çalışmak zorunda kaldıklarını bazıları ise komşularının yardımı ile geçindiklerini söylediler.

Yozgat'ın Çekerek ilçesine bağlı Koyuncu köyünde yaşayan, olayın mağduru 26 aile, geleceklerinden endişeli. İşçilerden sağ kalan 12 kişi, her an gelebilecek ölümü çaresizlik içinde bekliyor.