Irak’ta binlerce Türkiyeli işçi mahsur, hükümet adım atmıyor

IŞİD’ın Bağdat’a doğru ilerlemesi, çok sayıda Türkiyeli işçinin de bölgede mahsur kalmasına neden oldu. Bölgedeki 2000 civarında işçi, IŞİD’den kaçmak için mücadele veriyor. Dışişleri Bakanlığı ise işçilerin tahliyesi için henüz somut bir adım atmadı.

(soL - Dış Haberler) Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’ü ele geçiren Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Bağdat’a doğru ilerlerleyişini sürdürürken başkent yakınlarında sıkışıp kalan çok sayıda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kurtarılmayı bekliyor.

Bu kişilerden biri olan inşaat işçisi Gökhan Sarıdiken Twitter hesabından 20 işçi Bağdat’ın kuzey doğusundaki Hüseyniye kasabasında mahsur kaldıklarını duyurdu. IŞİD’in kendilerine yalnızca 30 kilometre uzalıkta olduğunu belirten Sarıdiken çatışma seslerinin giderek yaklaştığını ifade etti. En yakın uçak biletinin pazartesi gününe olduğunu ve bu nedenle bölgeden kaçamadıklarını belirten Sarıdiken, Bağdat’taki Türkiye Büyükelçiliği’nden de yardım alamadıklarını ifade etti. Dışişleri Bakanlığı birkaç sefer konuyla ilgili kendilerine geri dönüş yapılacağını söylese de işçilerin bölgeden tahliye edilmesi için henüz herhangi bir adım atılmadı.

İşçilerin Twitter üzerinden kendisine ulaştığını belirten CHP milletvekili Melda Onur, kendisinin Dışişleri Bakanı danışmanıyla görüştüğünü ve işçilerin konumlarını öğrendiklerini söyledi. Güvenlik nedeniyle işçilerin bulunduğu bölgenin açıklanmamasını isteyen Onur, “İşçilere, çalıştıkları inşaat şirketinin kendilerini kurtarmak için bir adım atmadıklarını sordum. Ancak anladığım kadarıyla şirket yetkilileri de dahil herkes kendi canının derdinde, kimse işçilerle ilgilenmiyor. İşçiler, sahipsiz bir şekilde canlarını kurtarmaya çalışıyor. Üstelik sorun benim temas ettiğim 20 işçi de değil. Çok sayıda şantiye, benzer durumda inanılmaz sayıda kişi var” dedi.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ise bölgede şu anda 2 bin civarında Türkiye vatandaşı olduğunu söyledi. Bir kriz masası oluşturulduğunu belirten yetkililer, daha önce halka bölgeyi terk etmeleri için çağrıda bulunduklarını savundu. Bölgede kalanlar için yeni bir tahliye planının kısa süre içerisinde yayımlanacağını açıklayan yetkili, şu ana kadar bölgede mahsur kalanları tahliye etmek için ne gibi somut adımlar atıldığını ise söylemedi.