IMF ve DB Karşıtı Birlik’ten basın açıklaması

IMF ve Dünya Bankası Karşıtı Birlik, dün saat 18.00’de Galatasaray Lisesi önünde, eyleme yönelik polis müdahalesini protesto eden bir basın açıklaması yaptı.

Demokrasi için birlik hareketi, Halk Cephesi, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Partizan, Demokratik Haklar Federasyonu, Emek ve Özgürlük Cephesi, Alınteri, Ezilenlerin Sosyalist Platformu, Özgürlükçü Sol Hareket, Çağdaş Hukuçular Derneği, Kaldıraç, Devrimci Hareket, Mücadele Birliği Platformu, YDİ Çağrı Dergisi, Odak, Köz, Proletaryanın Kurtuluşu, Otonom ve Sosyalist Umut tarafından oluşturulan birliğin açıklamasında, “IMF ve Dünya Bankası’nın yürüttüğü politikalar tüm dünyada işsizliğin, yoksulluğun, açlık ve sömürünün kaynağıdır. Uluslararası sermaye ve yerli işbirlikçileri IMF ve DB aracılığıyla dayattığı politikalarla karlarına kar katarken, işçilere daha fazla çalışmak, daha az kazanmak, işsizlik ve yoksulluk düşüyor. TÜSİAD’ın, MÜSİAD’ın, tüm patron örgütlerinin canhıraş savunduğu ve AKP dahil tüm sermaye hükümetlerinin tereddütsüzce uyguladığı özelleştirme politikaları uluslar arası sermayenin IMF ve DB Bankası aracılığıyla yaygınlaştırdıkları politikalardır” ifadesi yer alırken, protesto eylemine yönelik polis saldırısına da vurgu yapıldı.

Açıklamada, “Bu ülkenin Başbakanı kapalı salonlarda IMF memurlarına ‘dışarıda toplanan binlere kulak verilmesi gerektiğine’ ilişkin nutuklar atarken emrindeki kolluk kuvvetleri bu politikalara itirazlarını yüksek sesle dillendirmek için Taksim Meydanı’nda bir araya gelen binlerce insanı azgın bir teröre maruz bıraktı” ifadeleri yer aldı. Hiçbir uyarı ve yasal gerekliliğin yerine getirilmediğinin altı çizilirken, binlerce insanın yaralandığı, 200’ün üzerinde kayıtlı kayıtsız gözaltı olduğu ve bir kişinin de öldüğü belirtildi.

Basın açıklamasında son olarak, “IMF ve DB politikalarına karşı meşru haklarını kullananlara yönelik polis terörüne son verilmelidir. Kentteki polis işgali sonlandırılmalı, haksız ve hukuka aykırı bir şekilde gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalıdır” denildi.

(soL – Haber Merkezi)