'IMF programı emekçilere hiçbir şey vaat edemez'

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, yeni bir IMF programının emekçilere hiçbir şey vaat edemeyeceğini savunarak, ''IMF ile yürüyen bu iktidar, emekçilere hiçbir şey veremez'' dedi.

soL (HABER MERKEZİ) DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, hükümetin yeni bir IMF programını hayata geçirmeye dönük girişimlerini değerlendiren bir açıklama yaptı. Görgün, yeni bir IMF programının emekçilere hiçbir şey vadedemeyeceğini savunarak, ''IMF ile yürüyen bu iktidar, emekçilere hiçbir şey veremez'' dedi.

"IMF ile yapılacak anlaşma, hükümetin başarısızlığının kanıtıdır"
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in IMF ile ihtiyati stand by anlaşması çalışmalarının eylül ya da ekim ayında tamamlanacağı yolundaki açıklamasını hatırlatan Görgün, IMF ile yeniden anlaşma ihtiyacının AKP'nin uyguladığı ekonomik politikaların başarısızlığını gösterdiğini ifade etti.

Ekonomide mali kaynak ihtiyacının had safhaya çıktığına değinen Görgün, olağanüstü zamlar ve vergilere rağmen hükümetin kaynak arayışının bitmediğini belirtti. Görgün, AKP'nin geliştirebildiği tek çarenin. IMF'nin referansıyla daha fazla borçlanmak olduğuna dikkat çekerek, hükümetin ülke ekonomisini daha da bağımlı hale getirdiğini vurguladı.

Kapitalizm en buhranlı günlerinde
Hükümetin, milyonlarca insanın hayatını doğrudan ilgilendiren bu kararları uluslararası sermayenin temsilcileriyle aldığını ifade eden Görgün, dünya kapitalizminin son yılların en buhranlı döneminden geçtiğini belirtti. .

Spekülatif sermayenin neden olduğu kırılganlıklar ve belirsizliklerin dünyadaki milyonlarca emekçiyi tehdit ettiğini belirten Görgün, ''Batı'nın büyük kapitalist ülkelerinde devlet, sermaye adına ekonomiye müdahale etmek zorunda kalıyor, batan bankaları kamusallaştırıyor, piyasaları canlandıracak politikaları tartışıyor'' dedi.

Görgün, bütün bu yaşananların aslında ''piyasa efsanesinin'', neo-liberal paradigmanın iflası anlamına geldiğini savunarak, piyasanın gelmiş geçmiş en iyi düzenleyici olduğu iddiasının bir kez daha yerle bir olduğuna dikkat çekti.

Tüm bu gelişmeler olup biterken IMF ile yeni bir neo-liberal program tartışmaya başlayan hükümetin, "ekonomi yönetiminde başarılı olduğu, ekonominin iyiye gittiği" iddiasının emekçiler nezdinde hiçbir geçerliliği olmadığının altını çizdi.

Görgün son olarak, yeni bir IMF programının, emekçilere hiçbir şey vadedemeyeceğini belirterek, IMF ile yürüyen bu iktidarın emekçilere hiçbir şey veremeyeceğini söyledi.