Hükümet 'yandaş sendika' istiyor

KESK Başkanı Tombul kamu görevlileri sendikaları kanununda yapılmak istenen değişikliklerin hükümetin yandaş sendikaları büyütmesine hizmet ettiğini savundu.

soL (HABER MERKEZİ) KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, "4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine Dair Kanun Tasarısı"nın, güçlü sendikacılık yaratmaktan ziyade yandaş sendika ve konfederasyonları büyütmeye yönelik olduğunu savundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırladığı yasa tasarısıyla ile ilgili görüşlerini açıklamak için basın toplantısı düzenleyen Tombul, toplu sözleşme hakkının kullanılmasının güçlü sendikacılığın en önemli koşulu olduğunu belirterek, "Aynı iş yerinde farklı statülerde çalışanların ortak örgütlenebildiği bir sendikal zeminin yaratılması gerekiyor. Bakanlığın hazırladığı 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine Dair Kanun Tasarısı Taslağı, güçlü sendikacılık yaratmaktan ziyade, yandaş sendika ve konfederasyonları büyütmeye, muhaliflerini ise kısıtlamaya dönük bir taslaktır. 4688 Sayılı Yasa yürürlüğe girdiği 2001 yılından bu yana, kamu emekçilerine yeni hiçbir şey kazandırmadığı gibi, her gün haklarımız bir bir elimizden alınmaktadır" dedi.

Toplu sözleşme ve grev hakkı
Taslakta, KESK'in taleplerinin dikkate alınmadığını belirten Tombul, bakanlığın KESK'e karşı 4688 Sayılı Kanun'u kullandığını söyledi. Tombul, tek yanlı değişiklik dayatmalarından vazgeçilerek, tarafların katılımıyla yapılacak geniş bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirterek, "Bu çalışmadan önce hükümetin, toplu sözleşme ve grev hakkının önünde engel olmaktan çıkarak, Anayasanın 90. maddesinde yapılan değişikliğin ve uluslararası sözleşmelerden doğan hakların gereğini yerine getirmesini istiyoruz. Bu yapılmadığı takdirde, konfederasyonumuz her türlü meşru mücadele yöntemi ile karşı duracak ve konuyu acil gündemle uluslararası platforma taşıyacaktır" dedi.