Hrant Dink Ankara'da anıldı

Hrant Dink, katledilişinin 3. yılında Ankara'da iki ayrı eylemle anıldı.

Dink’in yazarı olduğu BirGün Gazetesi önünde toplanan yüzlerce kişi, Yüksel Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önüne ve daha sonra da Sakarya Meydanı’na yürüdü. Yürüyüş boyunca “Türk, Kürt , Ermeni Yaşasın halkların kardeşliği”, “Faşizme inat kardeşimsin Hrant”, “Hrant’ın katili AKP faşizmi” gibi sloganlar atıldı.

Burada BirGün gazetesi adına bir açıklama yapan Burhan Sönmez, “Hrant kan nedir bilmezdi, ama onu katlettiler. O artık aramızda değil. Bizim ona tek sözümüz, vurulduğu yeri bir gül bahçesine çevirmek olacaktır. Abdi İpekçi’nin, Uğur Mumcu’nun, Hrant Dink’in katilleri aramızdalar. Hükümet bize derin devleti temizleyeceğini söylüyor. Ama aslında NATO ve ABD kararlarını uygulayarak kendi yüzlerini Hrant’ın kanında yıkıyorlar. Biz bu ülkeyi karanlığa götürmeye çalışanlara sessiz kalmayacağız” dedi.

Daha sonra eyleme katılan BirGün Gazetesi, KESK Ankara Şubeler Platformu, TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu, EMEP, ÖDP ve TKP adına hazırlanan ortak açıklamayı TMMOB İKK sözcüsü Ramazan Pektaş okudu. Dink’in katledilmesi için emir verenlere dokunulmadığına işaret eden Pektaş, “Bir bebekten katil yaratan karanlık, bir katilden de kahraman yarattı. İşte Türkiye böylesine çürümüş ve çoraklaştırılmıştır. Hrant, barış ve kardeşliğin sağlanmasının yolunun bu toprakların kendi kültürüyle barışmasında görüyordu. Onu katledenler de bu topraklarda yeşeren bütün güzelliklere düşman olanlardır. Abdi İpekçi’yi katleden Ağca’yı 5 yıldızlı otellerde ağırlayan, onu koruyup kollayan, cezaevinden subay giysileriyle kaçıran çürümüş zihniyettir” dedi.

Açıklamada, AKP’nin “çeteleri temizleme” söylemine de değinilerek, “Görülüyor ki, karanlığın ürünü olanların karanlıkla hesaplaşması da mümkün olmuyor. Biz, emperyalizmin yeni dönem politikaları doğrultusunda eski iktidar yapısı yerine sivilleştirilmiş yeni hegemonik blokun geçirilmesi için yürütülen Ergenekon vb. operasyonlarla ve yargılamalarla bu cinayetin arkasındaki gerçek faillerin ortaya çıkarılabileceğine inanmıyoruz” denildi.

Hükümetin Kürt açılımı hakkında ise açıklamada, “AKP iktidarı bir yandan da ‘açılım’ adı altında topraklarımızı çoraklaştırmaya devam ediyor, ülkeyi giderek bir uçurumun kenarına doğru sürüklüyor. Kürt sorununda çözüm, halkların bir arada yaşam zeminin güçlendirilmesi ile sağlanabilir. Ancak AKP sorunu ABD ile masa başında çözmenin yollarını arıyor” ifadelerine yer verildi.

Kardeşliğin kurulması konusunda ülkenin dört bir yanından gelerek bir arada mücadele veren TEKEL işçilerinin önemli bir ders verdiği ifade edilen açıklama, “Bu düzenin emekçilere ve ezilenlere sunabileceği hiçbir gelecek yoktur. Halka karşı işlenen tüm suçların açığa çıkarılıp sorumlularının yargılanması için, geleceğimizi kendi ellerimizle yaratmak için herkesi birlikte mücadeleye çağırıyoruz” çağrısı ile son buldu.

Açıklamanın ardından Türk-İş önüne bir yürüyüş gerçekleştirilerek TEKEL işçileri ziyaret edildi. Burada konuşan KESK Ankara Şubeler Platformu sözcüsü Yusuf Şenol, TEKEL işçilerinin mücadelesinin bir parçası olacaklarını ifade etti. Daha sonra, tüm örgütler adına birer temsilci açlık grevi yapan TEKEL işçilerini ziyaret ettiler.

Ankara'da Hrant Dink için yapılan diğer eylem ise, İHD Ankara Şubesi, ÇHD Ankara Şubesi, Ankara Halkevleri, SES Ankara Şubesi, BDP, EHP, Sosyalist Parti Ankara İl Örgütleri, ESP-G, Ekmek ve Özgürlük, TÜM-İGD, Kaldıraç, Aka-DER, DHF, Ankara 78'liler Birlik ve Dayanışma Derneği, Devrimci 78'liler Federasyonu ve TÖP tarafından gerçekleştirildi. AKP İl Merkezi önüne siyah çelenk bırakan grup, “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeni’yiz”, “Hrant’ın katili çete devleti”, “Türk, Kürt, Ermeni yaşasın halkların kardeşliği” sloganlarıyla Yüksel Caddesi’ne yürüdü ve burada bir açıklama yaptı.

Açıklamayı okuyan İHD Ankara Şube Başkanı Gökçe Otlu, Maraş, Çorum, Gazi, 1 Mayıs 1977 katliamları gibi Hrant Dink suikastinin de failinin ve asıl sorumluların ellerini kollarını sallayarak dolaştıklarına dikkat çekerek, “Gerçeklerin açığa çıkarılmamasında AKP hükümeti sorumludur” dedi. Otlu, Dink’in ideallerine sahip çıkmaya ve farklı kimlik ve kültürlerin barış içinde yaşaması için mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

(soL - Ankara)

BirGün gazetesi yazarı Burhan Sönmez

TMMOB İKK Sözcüsü Ramazan Pektaş

AKP Ankara İl Merkezi önüne siyah çelenk bırakıldı.