Hekimler emeklerinin karşılığını istedi

Ankara Tabip Odası’nın yaptığı açıklamada, hekimlere emeklerinin karşılığı olan ücretin verilmesi talep edilirken, sağlık kuruluşlarındaki döner sermaye uygulamasının adaletsizliğe yol açtığının altı çizildi.

soL (HABER MERKEZİ) Hükümetin toplu görüşmeler sonrası uygun gördüğü yüzde 4,5'lik maaş artışı uygulaması, Ankara Tabip Odası tarafından protesto edildi.

Ankara Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada, hekimler ve diğer sağlık çalışanlarının bu rakamları kabul etmesinin mümkün olmadığı belirtildi. Açıklamada, uygun görülen ücretlerin yoksulluk sınırının çok altında olduğu hatırlatılarak, "Hekimler emeklerinin karşılığı olan insanca yaşayacakları, emekliliklerine yansıyan, güvenceli bir ücretlendirme sistemi istiyorlar" denildi.

Döner sermaye adaletsizlik doğuruyor
Açıklamada, hekimlerin "performansa dayalı" döner sermaye uygulaması öne sürülerek "iyi ücret" aldıkları söylentileri de değerlendirildi. Açıklamada, döner sermaye uygulaması ile ilgili olarak "Oysa bu sistemin esas ücretlendirme sistemi olması, iş barışını tehdit etmesi ve adaletsizlikler barındırması yanında emekliliklerine yansımaması, hastalık halleri ve yasal izin dönemlerinde dahi kesilmesi gibi birçok biçimde hekimleri mağdur etmektedir" denildi.

Tabip Odası müzakere ve toplu sözleşme istedi
Açıklamada, Ankara Tabip Odası'nın, hekimlerin emeklerinin karşılığı olan, insanca yaşayacakları, emekliliklerine yansıyan, güvenceli bir ücretlendirme sistemi için bu alandaki tüm yetkilileri, Tabip Odaları ve Türk Tabipleri Birliği ile müzakere etmeye çağırdı. Açıklamada, toplu görüşmelerin samimiyetten uzak olduğu ifade edilirken, toplu görüşmelerin grev hakkını içeren 'Toplu Sözleşme'ye dönüştürülmesi gerektiği vurgulandı.

Hekimlerin emeklerinin karşılığı olan insanca yaşayacakları, emekliliklerine yansıyan, güvenceli bir ücretlendirme sistemi istedikleri vurgulanırken açıklamada, hekimlere, Ağustos 2008'de aile yardımı dahil 8. derecenin 3. kademesindeki göreve yeni başlayan bir pratisyen hekimin bin 304 YTL, en yüksek aşama olan 1. derecenin 4. kademesindeki bir uzman hekimin ise bin 561 YTL maaş aldığı hatırlatıldı. Açıklamada, Türk-İş'in belirttiği yoksulluk sınırının 2 bin 377 YTL olduğu belirtilere "Görüldüğü gibi hekimlere uygun görülen ücretler yoksulluk sınırının çok altındadır" denildi.