"Hayat" karartılamaz!

Hayat Televizyonu ekranının karartılması Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirilen eylemle protesto edildi.

soL (HABER MERKEZİ) Hayat Televizyonu'nun Türksat yetkililerinin işletmeci şirkete gönderdiği "tehdit" yüklü mektup ve İçişleri Bakanlığı'nın kararı üzerine kapatılması, sosyalistler, aydınlar ve emekçiler tarafından protesto edildi. Eylemin ardından Türksat, RTÜK ve Ulaştırma Bakanlığı yetkililerine, Hayat Televizyonu'nun tekrar yayın yapabilmesi talebiyle mektup gönderildi.

Protesto eylemi, Galatasaray Lisesi önünde saat 12.30'da başladı. Eylemde aralarında Türkiye Yazarlar Sendikası, PEN Türkiye Merkezi, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türk-İş ve KESK İstanbul Şubeler Platformu ile TMMOB İl Koordinasyon Kurulu'nun bulunduğu "Demokrasi İçin Aydınlar Birliği" tarafından düzenlenen basın açıklamasıyla devam etti. Eylemde kullanılan "Kahrolsun AKP Yaşasın Hayat, "Sansüre İnat Yaşasın Hayat", "Gün Gelecek Devran Dönecek AKP Halka Hesap Verecek", "AKP'den Hesabı Emekçiler Soracak" sloganları ve "Hayat televizyonu'nun kapatılmasına hayır", tersane işçilerinin "Bizi de Susturun", Başıbüyük mahallesi halkının "Hayat Biziz Karartılamaz" dövizleri dikkat çekti. Eyleme Deri-İş Sendikası, Sanat Cephesi, TKP, Yurtsever Cephe, Pir Sultan Abdal Derneği, Kıraç-Der, Kızıldere Kültür Derneği, Başıbüyük Mahallesi halkı ve Tuzla Tersane işçileri de katılım gösterdi.

AKP demokrasisi=AKP darbesi
Yazar Adnan Özyalçıner tarafından okunan basın açıklamasında Hayat Televizyonu frekansının iptal edilmesinin hukuki dayanaktan yoksun olduğu ifade edildi. Özyalçıner, AKP'nin bu günlerdeki "kurumların kapatılmasına karşıyız" söyleminin doğru olmadığını işaret ederek, uygulamanın darbe günlerini hatırlattığını belirtti.

"Türkiye'de sansürün kaldırılışının 100. yıldönümü" olan 24 Temmuz gününe denk geldiğini vurgulayan Özyalçıner, Hayat Televizyonu'nun aynı günlerde karartılmasının, haber alma ve bilgilenme hakkına bir darbe niteliğinde olduğunu ifade etti.Özyalçıner, İçişleri Bakanlığı'nın "Hayat Televizyonu Roj Tv'ye naklen yayın aracı ve kolaylık sağlamıştır" iddiasına, "Hayat Tv'nin henüz bu denli bir teknik donanıma sahip değildir" diye konuştu. Özyalçıner, Hayat TV'nin aynı yayını Dicle Haber Ajansı'ndan aldıklarını söyleyerek iddiaya cevap verdi.

Eylemde TTB Genel Başkanı Gencay Gürsoy, Hayat TV Genel Yayın Koordinatörü İskender Bayhan, Başıbüyük Doğayı Koruma Derneği Başkanı Adem Kara ve Yazarlar Sendikası 2. Başkanı Mustafa Köz de konuşmalarıyla Hayat Televizyonu'na konuşmalarıyla destek verdi. Eylem, hazırlanan protesto mektubunun İstiklal Caddesi'ndeki PTT'den gönderilmesiyle son buldu.