Hava-İş'te Gökkuşağı Hareketi'nden açıklama

Hava-İş yönetiminin kesinleşmesinin ardından muhalif Gökkuşağı Hareketi, bir basın toplantısı düzenleyerek seçimleri ve bundan sonra izlenecek yol hakkında çalışanları ve kamuoyunu bilgilendirdi.

Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş) 26. Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimlerin sonuçlarının kesinleşmesinden sonra, 1 oy farkla seçilen Atilay Ayçin yönetimine muhalif Gökkuşağı Hareketi, bugün bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında yapılan açıklamada "Genel Kurula sadece 3 ay kala ilkelerini ilan ederek yarışa katılan Gökkuşağı Hareketi, çalışanlar adına çok önemli bir başarı sağlamıştır. Arkadaşlarımız bunu mevcut sendika yönetiminin sonuna kadar kullandığı, profesyonel kadrolar, bürolar, çalışanlar olmadan, aynı zamanda işlerine devam ederek, çok kısıtlı zaman ve olanaklarla, tümüyle amatör bir ruhla gerçekleştirdiler. Çok iyi biliyoruz ki Mücadele edenler her zaman kazanamazlar ama kazananlar sadece mücadele edenlerdir" denildi.

Açıklamada, "Bundan sonra seçimle açılan sendika içi mücadelenin, işverene karşı sendika yönetiminin yanında, fakat her türlü anti-demokratik tutuma karşı 'Üretenlerin yöneteceği sendika' şiarıyla devam edeceği belirtildi. Hava-İş Sendikası'nın kimsenin malı ve şirketi olmadığını, sendikanın Atilay Ayçin'in değil sivil havacılık çalışanlarının yarattığı ve her şeye rağmen ayakta tuttuğu yegane örgüt olduğu vurgulandı.

Gökkuşağı Hareketinin sadece seçim kazanmak için kurulmuş ve Hava-İş'le sınırlı olmayan bir hareket olduğu belirtilirken "demokratik, şeffaf, işçilerin yöneteceği sendika" mücadelesinin güçlenerek devam ettirilmeye kararlı olunduğunun altı çizildi.

Açıklamada ayrıca, "Gökkuşağı hareketi umudunu canlı tutmakla yetinmeyip umudun kendisi olmaya soyunmuş insanların birlikteliğidir. Bu birlikteliğe katılan, katkı sunan duyarlı arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz çünkü onlar yurttaşlık bilinciyle, emeklerine sahip çıkarak aslında görevlerini yaptılar. Şimdi bu duyarlılığı tüm topluma yayma zamanıdır" denildi.

"Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak"
Açıklamanın okunmasının ardından yöneltilen sorulara cevap veren Gökkuşağı Hareketi sözcüsü Bahadır Altan, "Ülkemizde sendikal örgütlülüklerin yeniden canlanması ve güçlenmesi için öncelikle mevcut yapıların temizlenmesi, sendikal bürokrasiden ve kişisel iktidar hırsından arınması gerekiyor. İşçilerin yeniden güven duyacağı örgütsel yapılar ancak şeffaflık ve demokrasi temelinde oluşturulabilir. Herkesin önce kendi kapısının önünü temizlemesi gerekiyor. Bizlerin Hava-İş'te gösterdiğimiz çaba aslında tam da budur. Bunda da başarı sağlanmıştır. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır" dedi.

Altan, "Kongre sürecinde mevcut yönetim tarafından, işverenle işbirliği içerisinde olduğumuz, özelleştirme taraftarı Değişim Grubuyla ortak hareket ettiğimiz yönündeki iddiaların yalan olduğu ortaya çıkmıştır ve hareketin oyların yarısını alarak sağladığı büyük başarı bunun en güzel kanıtıdır. Bundan sonra mevcut yönetimin hareket ederken eskisi kadar rahat olamayacağı kesindir. Çalışmalar boyunca elde ettiğimiz başarı Hava-İş'le sınırlı değildir. Başka sendikalarda da ilkelerimiz ışığında bağlantı kurduğumuz işçiler var. Gökkuşağı Hareketi mücadelesine tüm sendikalarda devam edecektir. Mevcut konfederasyon ve sendika yönetimlerinin kendilerine bir ayna tutma zamanı gelmiştir. Eğer bunu onlar yapmazsa Gökkuşağı Hareketi yapacaktır. Bundan sonra elde ettiğimiz olanaklar ışığında eğitim, panel ve seminerlerle vakit kaybetmeden sendikal bürokrasiye karşı, işçilerin yöneteceği sendikalar için harekete geçilecektir" dedi.

(soL-İstanbul)