Gül müfettişliği sevdi

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK), TMMOB'a bağlı 23 oda, bu odalara bağlı 160 şube ile yüzlerce il-ilçe temsilciliklerini denetlemeye aldı.

soL (HABER MERKEZİ) Cumhurbaşkanı Gül'ün aralarında TMMOB, Türk Tabipler Birliği ile Türk Eczacıları Birliği gibi meslek birliği ve odalarının bulunduğu kuruluşları denetlemeye aldırması kamuoyunda tepkilere neden olunca yapılan açıklamada, bu kurumların sadece bilgi açısından "incelendiği" belirtilmişti.

Bu durumun ardından DDK'nın TMMOB'ye gönderdiği yazıda denetlemenin çerçevesinin genişlediği anlaşılırken, TMMOB'den istenilen belge ve bilgiler dikkat çekiyor. Denetlemenin içeriği şöyle sıralanıyor:

-Birliğin ve bağlı odaların son beş yıllık ayrıntılı gelir ve gider tabloları

-Denetim raporları, faaliyet raporları ile personel sayısı

-Odalara bağlı şubelerin dağılımı ve şubelerin en son üye sayıları

-Odalara bağlı her bir şubenin son iki yıllık ayrıntılı gelir ve gider bilgileri ile personel sayıları

-Birlik ve oda organlarına yönelik son üç seçime ilişkin seçim tutanaklarının fotokopisi

-Birlik düzeyinde mesleğin korunmasına yönelik disiplin uygulamalarına ilişkin istatistikler olarak sıralanıyor.

Muhalif kuruluşlar mı denetleniyor?
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, DDK'nın 1981 yılında Milli Güvenlik Konseyi tarafından kurulduğunu ve 1982 Anayasası ile doğrudan Cumhurbaşkanı'na bağlı inceleme, araştırma ve denetleme yapmakla görevli olduğunu hatırlattı. Soğancı 12 Eylül uygulamalarına işaret ederek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün talimatıyla başlatılan denetlemenin hem DDK hem de TMMOB tarihinde ilk kez gerçekleştiğine dikkat çekti. Demokrasi vurgusunun dillerden düşmediği şu günlerde denetleme ihiyacının nereden doğduğu sorusunu soran Soğancı, 12 Eylül hukukuyla getirilen "Siyasal iktidarlara muhalif olan örgütleri denetleme isteminin' 28 yıl sonra Cumhurbaşkanı tarafından uygulamaya konulmasının dikkat çekici olduğunu ifade etti.

Soğancı, bu ilk denetimin 'hükümete muhalif örgütleri terbiye etme isteminin bir sonucu mudur?' sorusunu akla getirdiğini vurguladı.

Karar gecikmeli gönderildi
Soğancı, kurulun 14 Şubat'ta talimat aldığını ifade etmesine karşın, TMMOB'ye yazının 22 Mayıs'ta yollandığını söyleyerek, belgelerin son teslim tarihinin belirlenmediğini dile getirdi.Soğancı denetleme ile ilgili süreci şöyle anlattı: "TMMOB tüm toplumun aslında bildiği, ancak Cumhurbaşkanlığı Denetleme Kurulu'nun da araştırma ve inceleme yapmak üzere istediği belge ve bilgileri, tüm odalarımızca dosya tamamlandıktan sonra kurula iletecektir. Aynı zamanda, TMMOB'nin, bağlı odalarımızın ve odalarımızın şubelerinin Genel Kurul onaylarına sunduğumuz Çalışma Raporlarını da Kurula ileteceğiz ve sonra Cumhurbaşkanlığı makamının, yazılarında da belirtilen TMMOB'nin 'etkin ve verimli şekilde hizmet yürütmelerinin ve geliştirilmesinin sağlanmasını' nasıl yapacaklarını da takip edeceğiz."