Grizu patlamasında yaşamını yitiren madenciler için yürüdüler

İki sene önce Bükköy Madencilik'e bağlı maden ocağında grizu patlamasında yaşamını yitiren 19 maden işçisinin yakınları, Bursa'da bir anma yürüyüşü düzenledi.

Bursa Yorum gazetesinin haberine göre 10 Aralık 2009’da Mustafakemalpaşa İlçesi’nde bulunan Bükköy Madencilik’e bağlı bir maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında 19 madenci hayatını kaybetmişti. Olayın ardından açılan ve 2 yılın sonunda halen daha sonuçlanmayan davanın 22 Aralık’taki duruşmasına dikkat çekmek ve yaşananları unutturmamak için bugün hayatını kaybeden maden işçilerinin yakınları Bursa’da bir yürüyüş gerçekleştirdi.

“Evde fotoğrafına bakamıyorum”
Otobüslerle Bursa'ya gelen aileler ellerinde ölen madencilerin fotoğraf ve pankartlarıyla bugün saat 10.30'da Nilüfer İlçesi Batı Garajı'nda bir araya geldi. 23 yaşındaki madenci Şenol Kurt’un annesi Güldenur Kurt, oğlunun fotoğrafına sarılarak gözyaşlarına boğuldu. Yürüyüşe destek vermek için yollara düşen anne Kurt, "Kopardılar annem seni benden. Gelsin alsınlar benim canımı. Evde fotoğrafına bakamıyorum. Hakimler duysun sesimi, kalbimdeki yarayı onlar sarsın. Ellerini kollarını sallaya sallaya geziyorlar. Perişan olduk" dedi. Kazada ölen Murat Hanay'ın eşi Leyla Hanay ise baygınlık geçirince ambulansla Çekirge Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Hanay'a burada sakinleştirici iğne yapıldı.

Burada kısa bir açıklama yapan Mustafakemalpaşalılar Derneği Başkanı Halim Çapkın, "Yaşadığımız bu elim maden kazasında ailelere her zaman destek verdik. 700 gün içinde acılarımız bir gün bile dinmedi. Bu madenciler gecelerini gündüzlerini verdiler. Ben inanıyorum ki bundan sonraki süreçte ailelerin acısı bir nebzede olsa dinmeli" ifadelerini kullandı.

“Bu acılar tekrar yaşanmasın, suçlular cezalandırılsın”
Daha sonra otobüslerle Kent Meydanı'nda toplanan madenci yakınları 'Madenler işçiye mezar olmasın', 'Artık ölmek istemiyoruz' sloganlarını atarak, Atatürk Anıtı Önüne yürüdü. Burada ölen madencilerin yakınları adına basın açıklaması yapan Nihat Hanay, Türkiye'nin bu davaya sahip çıkması gerektiğini belirterek, "Bizlerin böyle yeni bir acıya dayanacak gücü yok. Acılar bir daha yaşanmamalı. Bu dava milat olmalı. Denetlemeler yapılmalı. Bu mücadelemizin başarıya ulaşacağına inanıyorum. Başka çocuklar yetim, eşler dul kalmasın, analar ağlamasın. Bu acıyı hekimler değil, hakimler dindirir. Herkes görevini doğru yapsın. İki yıldır bekliyoruz. Suçlular yakalansın. 22 Aralık günü yapılacak karar duruşmasında cezalandırılsın. Bu yürüyüşü düzenlememizin bir nedeni de, kamuoyunun dikkatini davaya çekmektir" dedi. Basın açıklaması ardından Atatürk Anıtı önüne çelenk bırakan madenci yakınları İstiklal Marşı okuduktan sonra dağıldı.

Bugüne dek neler yaşandı?
Mustafakemalpaşa İlçesi'ndeki Bükköy Madencilik'e ait kömür ocağında, 10 Aralık 2009 tarihinde meydana gelen grizu patlamasında 19 madencinin hayatını kaybettiği olayda Bursa 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada tutuklu sanık bulunmuyor. Olay sonrası hazırlanan raporda şirketin çok sayıda ihmali bulunduğu ancak bütün bunların “fark edilmediği” belirtilmişti. Olayla ilgili son olarak geçtiğimiz görülen duruşmasında savcı, tutuksuz yargılanan sanıklardan Bükköy Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Ercan ile yönetim kurulu üyeleri Orhan Latif Ercan, Kasım Karataş, Fahrettin Şolpan, İşletme Müdürü Hayrettin Çelik ve Ocak Şefi Bayram Erdoğan hakkında, ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak’ suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istedi.