Göstermelik zam yapınca sendikaya saldırdı

Kamu emekçilerine yapılacak ek zammı açıklayan Erdoğan, KESK'i şov yapmakla suçlayarak emekçilere saldırmayı ihmal etmedi.

soL(HABER MERKEZİ) Kamu emekçilerine yapılacak ek zam belli oldu. Hükümet en düşük memur maaşına yüzde 10 zam yaparken, ortalama memur maaşları yüzde 8,4 arttı. Tayyip Erdoğan görüşmelerden çekilen KESK'i "şov yapmak"la suçlarken, açıklaması ile yapılan yetersiz zammın üstünü örtmeye çalıştı.

Hükümet adına açıklama yapan Başbakan Tayyip Erdoğan iktidarları boyunca hep enflasyon oranının üstünde zam yaptıklarını savvundu. Tayyip Erdoğan, 15 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere, en düşük memura 103 ytl, din görevlileri ve öğretmenlerin maaşına 112 ytl, astsubay maaşlarına 127 ytl, polis maaşlarına 161 ytl, Teğmen maaşlarına 132 ytl ve araştırma görevlisi maaşlarına 171 ytl zam yaptıklarını açıklarken "eşit işe eşit ücret" ilkesi doğrultusunda zamları belirlediklerini açıkladı. Tayyip Erdoğan zamlarla birlikte bütçeye "947 milyon ytl ek yük" geldiğini söyledi. Tayyip Erdoğan, düzenleme ile memurların insanca şartlar altında yaşayacağını öne sürdü.

"Uçuk talep": 1250 ytl
Eşit işe eşit ücret prensibi ile yapıldığı söylenen zamlarla en düşük devlet memuru 1037 ytl'ye çıkarıldı. Görüşmelerden çekilen KESK ise en düşük kamu emekçisi maaşının 1250 ytl olmasında ısrar ederken Tayyip Erdoğan konfederasyonu "uçuk kaçık talep"ler öne sürmekle suçladı. Tayyip Erdoğan yine aynı açıklamasında kamu emekçisine verilecek zammın halkın cebinden para çalmak olduğunu iddia etti.

"Yollar yürümekle tükenmez"
Tayyip Erdoğan, KESK'e göz dağı vermekten de çekinmedi. Görüşmelerin sonuç getirmediğini, hükümetin yaptırım olmadığı için bildiğini okumaya devam ettiğini belirten KESK'in görüşmelerden çekilme kararını Tayyip Erdoğan "şov" olarak tanımladı. Tayyip Erdoğan "yollarda yürümekle bu iş çözülmez" derken, KESK'i görüşmelerden nemalanmakla suçladı.

Sendika için sarfettiği sözler ile emekçi düşmanlığını birkez daha gözler önüne seren Erdoğan, sendikaların uçuk kaçık talepleri olduğunu iddia etti. Erdoğan, "bir de gelip bir gün bizim oturduğumuz koltuklara otursalar anlayacaklar" şeklinde konuştu.

KESK hükümetle memurların arasındaki görüşmelerin yerine sendikaların da yaptırım hakkı olan "toplu sözleşme"yi talep ediyor. Hükümet bu talepleri kabul etmeyeceğini görüşmelerin öncesinde de dile getirmişti.

Kamu emekçisinin maaşı yoksulluk sınırının altında
Türk-iş sendikası düzenli olarak hazırladığı yoksulluk sınırını en son 2315 olarak açıklamıştı. 4 kişilik bir aileye göre hesaplanan rakamlara göre hükümetin kamu emekçisine verdiği zam ile maaşı yoksulluk sınırından yüzde 123 daha az.