GMO incelemesi sonuçlandı

Gemi Mühendisleri Odası, Gisan Tersanesi'ndeki kazaya ilişkin incelemesini tamamladı: "Filikanın suya ineceği yerde geminin yapım projesine uygun olmayan bir husus var."

soL (HABER MERKEZİ) TMMOB Gemi Mühendisleri Odası (GMO), Tuzla tersaneler bölgesindeki GİSAN Tersanesi'nde 3 işçinin öldüğü 12 işçinin de yaralandığı kazaya ilişkin incelemesi tamamladı.

GMO Genel Sekreteri Muzaffer Erdal Kılıç, kazaya ilişkin oda tarafından yapılan incelemenin tamamlandığını belirtti. İncelemenin tamamen tarafsız ve teknik kriterler çerçevesinde gerçekleştirildiğinin altını çizen Kılıç, olayın oluş biçiminin belirlendiğini, kazayı meydana getiren aksaklıklar ile eksikliklerin tümünün saptandığını söyledi.

Böyle bir olayın bir daha yaşanmaması için çıkarılacak derslerin kamuoyuyla 20 Ağustos Çarşamba günü paylaşılacağını dile getiren Kılıç, can filikasının gemiden düşerken dengesinin niye bozulduğuyla ilgili önemli tespitleri olduğunu belirtti.

"Yapım projesine uygun değil"
Geminin batacağı sırada can kurtarma için yapılmış olan filikanın suya ineceği yerde, geminin yapım projesine uygun olmayan bir husus olduğuna dikkat çeken Kılıç, "Buraya filikanın dokunması söz konusu. Her ne olursa olsun bu can filikası, ne şekilde çarptıysa ve suya düştüyse ölüme sebep olmamalıydı'' dedi.

Kılıç, filikanın, Çin'de imal edildiği yönündeki spekülasyonlara ve imalatında bir kusur tespit edilip edilmediğine ilişkin olarak da filikanın üzerinde Norveçli bir firmanın plakası bulunduğunu, bu konuya dair inceleme sonuçlarını da çarşamba günü açıklayacaklarını ifade etti.