Gemi sanayicileri: Biz masumuz!

GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bayrak, tersanelerin "gelişirken" zamanla yarıştığını öne sürerken, 3 işçinin öldüğü GİSAN Tersanesi'ndeki kazanın tersanelerdeki koşullardan bağımsız geliştiğini iddia etti.

soL (HABER MERKEZİ) Gisan Tersanesinde 3 işçinin iş cinayetine kurban gitmesinin ardından Gemi Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Bayrak, konuyla ilgili açıklama yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bakanı Faruk Çelik ile aynı doğrultuda ifadeler kullanan Bayrak, gemi inşa sanayinin patronlar lehine "inanılmaz bir gelişme gösterdiğini" ve bu durumun maddi ve manevi en az "hasarla" sürdürülmesini istediklerini söyledi. Bayrak, işçilerin kobay olarak kullanılmasına değinmedi.

Patronlar iyi niyetliymiş
Bayrak patronların cinayetlerden ders çıkardığını ve iyi niyetli olduklarını ileri sürerken, olayı "teknik bir aksaklık" gibi anlatması dikkat çekti. Bayrak, düşme sırasında cankurtaran botunun köprü üstünden darbe aldığını, darbe sonucu lumbuzların kırıldığını, buradan içeri dolan suyun ters dönen teknedeki işçilerden 3'ünün ölümüne yol açtığını tahmin ettiklerini söylerken, işçilerin o botta ne aradıkları sorusunu cevaplamadı.

Cinayetlerden alınan ders: 105 ölü işçi
GİSBİR üyelerinin cinayet işleyen, potansiyel suçlu olmadığını söyleyen Bayrak, 3 işçinin yaşamını yitirdiği katliamdan sorumlu olmadıklarını iddia etti. İşçilerin deneye kurban gitmesi konusunda açıklamada bulunmayan Bayrak, 105 tersane işçisinin yaşamını yitirmesi bir yana, tüm tersane sahiplerinin gereken dersleri aldığını ve "iyi niyetle" pratiğe dökmeye çalışmakta olduklarını ileri sürdü.

GİSAN Tersanesi'ndeki işçi ölümlerinin gemi üzerinde çalışılmasından kaynaklanmadığını iddia eden Bayrak, ölümlerin geminin diğer aksamlarının tedarik, teslim ve kontrolünü üstelenen başka firmalarca yapılan test sırasında meydana geldiğini ileri sürerek, sorumluluğu taşeron firmalara yıkmaya çalıştı.