Gazi katliamında yaşamını yitirenler anıldı

Bundan tam 14 yıl önce Gazi Mahallesi'nde "faili meçhul" kişiler tarafından öldürülen insanlar ve bu insanların cenazesine katıldığı esnada polis kurşunuyla yaşamını yitirenler anıldı.

soL (HABER MERKEZİ) Gazi olaylarında yaşamını yitirenler 14. ölüm yıldönümlerinde Sultangazi Gazi Mezarlığı'ndaki mezarları başında anıldı. Gazi 12 Mart Platformu tarafından anmada yapılan açıklamada, "Gazi Katliamı'nın faili bellidir, katleden devlettir" denilerek, sömürünün, baskının ve gözyaşının olduğu her yerde katillerden hesap sormanın zamanı olduğu belirtildi.

DTP, Partizan, ESP ve DHP'nin de aralarında bulunduğu siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları Gazi Katliamında yaşamını yitirenleri anmak için Sultangazi Gazi Mezarlığı'nda bir araya geldi. Olayların başladığı Eski Karakol Duranğı'a gelen bini aşkın kişi, mezarlığa yürüdü.

"Gazi faşizme mezar olacak" "Katil devlet hesap verecek" sloganlarının eşliğinde yapılan basın açıklamasını platform adına Sevinç Sönmez okudu.

12 Mart 1995 tarihinde gerçekleştirilen olayların gelişmekte olan toplumsal duyarlılığın önünü kesmek, baskı ve sömürüyü daha da arttırmak için yapıldığını ifade eden Sevinç, "Bu saldırılar sadece Gazi Katliamı ile sınırlı değildir. Biz bunları Çorum'dan, Maraş'tan, Sivas'tan ve yaşamın değişlik yerlerinden bilmekteyiz. Bunlar para kasalarının daha fazla doldurmak için daha fazla baskı kurarak emeğimizi gasp edenlerdir. Bunlar köylülerin evini barkını yakanlar hakkını arayan işçiye memura köylüye emekçiye her türlü baskıyı uygulayanlardır" dedi.

Gazi, Maraş, Çorum Ergenekon'a havale edilemez
Gazi olaylarında bir çok gücün bir arada olmasının anlamının büyük olduğunu söyleyen Sönmez, "Sözde 'demokratikleştiriyoruz' söylemlerini sistemin kendi organizasyonu olan Ergenekon operasyonu ile dillendiren egemen güçler, Gazi, Çorum ve Maraş katliamlarını bu güçlere havale etmektedir. Gazi Katliamı'nın faili bellidir. Katleden devlettir. Bu nedenle sömürünün baskının ve gözyaşının olduğu her yerde katillerden hesap sormanın zamanıdır. Bu sebeple direnişi yaratanların anıları önünde bir kez daha saygıyla eğiliyor ve mücadeleleri mücadelemizdir diyoruz" dedi.

Açıklamanın ardından konuşma yapan DTP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Akın Birdal, 12 Mart'ın Türkiye'de yaşanan iki katliamın tarihi olduğunu belirtti. 12 Mart'taki askeri darbeye de dikkat çeken Birdal, "12 Mart 1971 tarihindeki askeri faşistlerin yaptıklarının hesabı sorulsaydı bu gün Gazi Katliamı yaşanmazdı" dedi. Bu ülkede halen katliamları savunan zihniyetin bulunduğuna dikkat çeken Birdal, "Bugün iktidarda olan AKP ve ondan önce var olan iktidarlar halkımıza karşı suçludur. Bu katliamların hesabını 29 Mart'ta soracağız. Gazi Katliamı'nı unutmadık unutturmayacağız" diye konuştu. DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de, 1990'lı yılların Türkiye'nin katliam tarihi olduğunu belirtti. Katliamları kimin yaptığından ziyade bu zihniyetin halen devam ettiğinin önemli olduğunu belirten Tuncel, "Bu zihniyet ortadan kaldırılmalıdır. Türkiye aydınlanmak istiyorsa Gazi Katliamı aydınlatmalıdır. Gazi'ye yapılan tüm Türkiye halkına yapılmıştır" diye kaydetti. DTP Sultangazi Belediye Başkan Adayı Dursun Yıldız da, katliamların hesabını soracaklarını dile getirerek, "Sormazsak bizi yeni katliamlar bekler. 29 Mart yerel seçimlerinde ırkçılığa gericiğe halkları aç bırakanlara bir ders vereceğiz ve özgürlük dolu Türkiye ile Sultangazi yaratacağız" şeklinde konuştu. Anma etkinliği, Gazi 12 Mart Platformu bileşenlerinin yaptığı kısa konuşmalarla sona erdi.

Halk Cephesi de anma düzenledi
12 Mart Gazi Platformu'nun ardından Halk Cephesi de mezarlıkta anma düzenledi. "Gazi Ümraniye Şehitleri ölümsüzdür", "Katil Devlet hesap verecek" pankartını taşıyan grup, "Mahir Ulaş kurtulaşa kadar savaş", "Katil devlet hesap verecek" sloganlarını attı. Grup adına açıklama yapan Gazi olayları sırasında yaşamını yitiren Sezgin Engin'in babası Mahmut Engin, Gazi olaylarının Susurluk devletinin bin operasyonundan biri olduğunu söyledi. Engin, açıklamasının devamında şunları kaydetti: "Devletin Gazi Mahallesi'ni hedef seçmesinin temel nedeni Gazi halkınnı örgütlü geçmişinde yatmaktadır. Daha olayların ilk gününde görüldü ki siyasi iktidar ve ordu saldırının arkasındaydı. Aradan 14 yıl geçmiş, devlet katletmiş ancak katilleri korumuştur."

Halk Cephesi adına açıklamayı okuyan Veysel Şahin ise katliamdan devleti sorumlu tuttu. Şahin, "Devletin Gazi mahallesini hedef seçmesinin temel nedeni, Gazi mahallesinin örgütlü geçmişinde yatmaktadır. Gazi'de devrimci hareketin yarattığı bir direniş ve savaş geleneği vardır. Gazi Mezarlığında yatan devrim şehitleri neden Gazi'nin hedef seçildiğinin de cevabıdır. Gazi'de devlet katletmiş ve katilleri korumuştur. Ama Gazi halkı evlatlarıha 14 yıl boyunca sahip çıktı. Adalet yerini buluncaya kadar da mücadelesine devam edecek. Gazi ve Ümraniye'de şehit düşenleri unutmadık. Gazinin katillerinin hesabı sorulacak" dedi. Katledilenlerin mezarlarına karanfiller bırakılmasıyla anma sona erdi.