Filika cinayetine kınama

Ankara'da Yurtsever Cepheli Mimar Mühendis ve Şehir Plancıları, yazılı bir açıklama yaparak Tuzla tersanesindeki iş cinayetini kınadı.

soL (HABER MERKEZİ) Yurtsever Cephe Ankara Mimar, Mühendis ve Plancılar İnisiyatifi dün bir açıklama yaparak Tuzla'da 3 işçinin öldüğü ve 13'ünün yaralandığı iş cinayetini kınadı. "AKP Piyasalara Güven Veriyor! Tuzla'da Piyasa Kanunu İşlemeye Devam Ediyor" başlığıyla yayınlanan açıklamada, işçi ölümleri ile büyüme arasında kurulabilecek doğru orantının, tersane sektörünün yüzde 400 büyümesinden duydukları memnuniyetten dem vuran AKP iktidarını doğrulayacak düzeylere ulaştığı belirtildi.

Tersanelerde yılbaşından beri 25 işçinin öldüğüne işaret edilen açıklamada "Piyasa Tanrısı" tarafından yönetilen Tuzla tersanelerinde son olarak Gisan Tersanesi'nde bir geminin filikasına "ağırlık olarak" kum torbaları yerine 16 işçinin bindirilmesinin ardından filikanın denize indirilirken düşmesi sonucu 3 işçinin öldüğü, 13 işçinin yaralandığı hatırlatıldı. İşçilerin, AKP iktidarının "ölümler kaçınılmaz" söylemleri ardından iş sağlığı ve güvenliği sağlanmayan, denetimin yapılmadığı tersane alanlarında "kobay" olarak çalıştırılmaya devam ettiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Yaşama hakkı patronların kâr hırsına terk edilemez. Yurtsever Cepheli Mühendis-Mimar ve Şehir Plancıları olarak Tuzla'da gerçekleştirilen iş cinayetlerini kınıyoruz. İş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması yönünde gerekli olan fiziki ve teknolojik olanakların hayata geçirilmesi için yetkilileri görevlerini yapmaya davet ediyoruz. Tersanelerde uygulanan taşeronlaştırma sisteminin derhal kaldırılmasını talep ediyoruz. İş cinayetleri kader değildir. Tersaneler derhal devletleştirilmelidir."