“Felaketin Eşiğinde Türkiye” panelleri sürüyor

Dün İstanbul'un Kartal Şişli ve Küçükçekmece ilçelerinde “Felaketin Eşiğinde Türkiye” panelleri gerçekleştirildi.

soL (İstanbul) Türkiye Komünist Partisi (TKP) Kartal İlçe Örgütü'nün düzenlediği panel, Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi'nde TKP Genel Başkanı Aydemir Güler, Yurtsever Cephe Yürütme Kurulu üyesi Mehmet Kuzulugil ve Yurtsever Cephe İşçi Birliği'nden Zehra Güner'in katılımıyla gerçekleştirildi. Panel, TKP Merkez Komite üyesi Kemal Parlak'ın açılış konuşmasıyla başladı.
Aydemir Güler, cumhuriyetin kazanımlarına ve bugün bu kazanımlara yapılan saldırılara değindiği konuşmasında, sermaye sınıfının Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda yer alan bağımsızlık fikrini, aydınlanmacılığı ve cumhuriyet fikrini taşımaya artık ihtiyaç duymadığını, bu değerleri savunmanın ve ileri taşımanın, yalnızca işçi sınıfı saflarında yer almakla ve sosyalizmle mümkün olduğunu söyledi. Güler, panelin ikinci bölümünde de, Kürt sorununa, komünistlerin Kurtuluş Savaşı sırasındaki konumuna ve seçimlere yönelik soruları yanıtladı.

Aydemir Güler'den sonra söz alan Mehmet Kuzulugil, Kürt sorununu ele aldı. Kürt sorununun "emek" sorunu olduğunu belirten Kuzulugil, çözüm için Türk ve Kürt emekçilerinin ortak örgütlenmesinin ve ortak mücadelesinin zorunlu olduğunu söyledi.

Son konuşmacı Zehra Güner, tüm dünyayı sarsan ekonomik krize değindi. Krizi önlemek adına yapılan devlet müdahalelerinin patronlara para akıtmaktan ibaret olduğunu belirten Güner, kriz faturasının yine emekçilerin sırtına yıkıldığını söyledi.

***

Yurtsever Cephe (YC) Şişli İlçe Örgütü'nün düzenlediği "Felaketin Eşiğinde Türkiye" başlıklı toplantı, DİSK Bank-Sen binasında gerçekleşti. Toplantı, YC Sağlıkçılar İnisiyatifi'nden Meltem Kolgazi'nin sunduğu, YC'nin kuruluşundan bugüne kadarki çalışmalarını, ilkelerini ve gelecekteki hedeflerini konu alan bir dia gösterisiyle başladı. YC Genel Meclis Üyesi Hüsnü Atlıkan, YC Şişli Yürütme Kurulu üyesi Özgü Türk ve Ersin Şenkardeşler'in katılımlarıyla devam eden toplantıda, katılımcılar, dünyadaki ekonomik kriz ve Türkiye'ye etkileri, SSGSS yasa değişikliği, gericilik ve kadın sorunu, yerel seçimler ve AKP'nin emekçi halka karşı politikaları üzerine konuşmalar yaptılar. Panelde birlikte mücadele ve yerelliklerde eylemliliğin artırılması gereğine değinilirken, örgütlü mücadelenin önemi vurgulandı.

***

Yurtsever Cephe'nin "Felaketin Eşiğinde Türkiye" başlığında yaptığı toplantılardan biri de Küçükçekmece'de gerçekleştirildi.

SHP Küçükçekmece İlçe Başkanı ve birçok dernek başkanının katıldığı toplantının sunumunda AKP'nin iktidara geldiği günden bugüne kadar ülkeyi felaketin eşiğine taşıdığını gösteren çeşitli veriler aktarıldı.

Yurtsever Cephe İşçi Birliği adına konuşan Ahmet Yenil, Dünya'da baş gösteren ekonomik krizin üretim sektöründen değil, mali piyasaların aşırı şişirilmesinden kaynaklandığını ve piyasa ekonomistlerinin Marx haklımı çıktı tartışmalarına girdiğini hatırlatarak evet bu krizlerin kaçınılmaz olduğunu 150 yıl önce söyleyen Marx'ın haklı çıktığını ve çözümün kamu mülkiyeti ile sonlanabileceğini belirtti. Yenil, konuşmasını işçi sınıfının krizin faturasını ödemeyeceğini ve bunun için örgütlenmesi gerektiğinin altını çizerek bitirdi.

TKP İl Komitesi üyesi Mehmet Karaoğlu "Felaketin Eşiğinde" metninin sunumu yaptı.
Karaoğlu konuşmasında Cumhuriyet'in kuruluş değerlerine dikkat çekerken, komünistlerin sisteme karşı olmaları ile Cumhuriyet değerlerini savunmasının bir çelişki oluşturmadığını söyledi.

Daha sonra söz alan bölge esnaflarından Hafit Demir, AKP'nin finansman ayağında, kayıp trilyon davası, Deniz Feneri ve din adına toplanan bağışlar olduğuna dikkat çekti. Kendi başından geçen bir olayı örnek vererek AKP'nin hastanelerde sağlık değil soygun politikası uyguladığını belirtti.