Felaketin eşiğinde Türkiye

İlki geçtiğimiz hafta Kadıköy’de yapılan “Felaketin Eşiğinde Türkiye” panelinin ikincisi Bakırköy’de gerçekleştirildi.

soL (İstanbul) TKP Bakırköy İlçe Örgütü ve bağlı Yurtsever Cephe örgütlerinin düzenlediği "Felaketin Eşiğinde Türkiye" paneli, Bakırköy Sanat Merkezi'nde yapıldı.

Galatasaray Üniversitesi Öğretim üyesi ve soL yazarı Burak Gürbüz'ün, iktisat bilimci öğretim görevlisi Bülent Hoca'nın ve TKP Genel Başkanı Aydemir Güler'in konuşmacı olarak katıldığı panelde, Türkiye'nin içinde bulunduğu tablo, iktisadi ve siyasi boyutlarıyla değerlendirildi. Burak Gürbüz'ün borç mekanizmasıyla gelişmekte olan ülkelerin nasıl bağımlı kılındığını ve ülkelerin ekonomilerinin nasıl zayıf düşürüldüğünü anlattığı konuşmasının ardından, Bülent Hoca da tüm dünyada etkisini hissettiren mevcut ekonomik krizin ortaya çıkış nedenlerine ve ülkelere hangi mekanizmalar ve ilişkiler üzerinden yayıldığına ilişkin bilgiler verdi.

Son konuşmayı yapan TKP Genel Başkanı Aydemir Güler ise tablonun siyasi boyutuna değinerek, gelinen noktada, Türkiye'de bağımsızlığa, laikliğe, sosyal devlete ve ülkenin birliğine, Türk ve Kürt emekçilerinin birlikte sahip çıkması gerektiğini ve bu başlıkların bizzat düzen tarafından, AKP hükümeti eliyle tali hale getirilmeye çalışıldığını söyledi. Bu dört başlığın birbiriyle ilişkisini kurmadan, herhangi birinin kaybedilmesi halinde, emekçi sınıfların menfaatine bir kazanım sağlanamayacağının altını çizdi.

Panel izleyicilerin sorularına konuşmacıların verdiği yanıtlarla sona erdi.