Fazla mesai canından etti

Bursa’nın Osmaniye ilçesinde bir döküm atölyesinde çalışan bir işçi üzerine kum değirmeninin düşmesi sonucu hayatını kaybetti.

soL (HABER MERKEZİ) Bursa'nın merkez Osmangazi İlçesi, Küçükbalıklı Mahallesi Uçak Sokak'ta faaliyet gösteren bir pik döküm atölyesinde çalışan Rıza Ali Eşit (40) üzerine kum değirmeninin düşmesi sonucu yaşamını yitirdi. Fazla mesaiye kalan Eşit, saat 21:00 sularında başına gelen iş kazası nedeniyle hastaneye kaldırılamadan olay yerinde can verdi.

Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, işyeri sahibi Ahmet Ödemişli olayla ilgili polise ifade verdi.

İş kazaları görünmeyen maliyet
TÜRKİŞ'in yaptığı bir araştırmaya göre 1946 yılından günümüze kadar geçen zamanda 62 yılda tam 54 bin 801 işçi "iş kazaları" sonucu yaşamını yitirdi. Yani her yıl ortalama 833 işçi öldü.

Ölümle sonuçlanan iş kazalarının yüzde 10'u metal işkolunda meydana gelirken, bunların birçoğuna "kaza" demek pek mümkün değil. İş kazalarının birçoğu patronların ihmali nedeniyle meydana gelirken, metal işkolu en tehlikeli üç işkolundan biri olma özelliğini koruyor. Aldığı ücretle geçinemeyen işçiler, gerekli parayı kazanmak ve işten atılmamak için fazla mesaiye kalıyor ve bu da iş kazası riskini arttırıyor. Patronlar açısından bakıldığında ise iş kazaları görünmeyen maliyetler arasında yer alıyor. TİSK araştırmalarına göre, iş kazası geçiren işçinin yerine istihdam edilecek geçici işçinin eğitim maliyeti bile kuruşu kuruşuna hesap ediliyor. Özetle sermaye iş kazalarına da cüzdanından bakıyor.