'Eylemimiz emeğin yok olmaması için'

Rize Çay İşletmeleri önünde oturma eylemi yapan Tek Gıda-İş Başkanı Mustafa Türkel, Çaykur'da yaşananların salt bir sendikal mücadele olmadığını, topyekün bir "emeğe saldırı programı" ile karşı karşıya bulunduklarını belirtti.

soL (HABER MERKEZİ) Tek Gıda-İş Başkanı Mustafa Türkel'in Rize'de Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü önünde başlattığı oturma eylemine destekler artıyor. Türkel, hükümetin Çaykur işçilerini örgütlü oldukları Tek Gıda-İş'ten baskı ve yıldırma yoluyla istifa ettirerek Hak-İş'e bağlı Öz Gıda-İş'e üye olmaya zorlamasını protesto etmek için önceki gün "Sendikal Haklar, Özgürlükler ve Demokrasi Nöbeti" adıyla oturma eylemi başlatmıştı.

Oturma eylemini sürdürdüğü çadırda kitle örgütleri ve sendika üyelerinin destek ziyareti sırasında konuşan Türkel, Çaykur'da sendika değişikliğine gidilmeye çalışılmasının altında Çaykur'un özelleştirilmek istenmesinin yattığını söyledi. Türkel "Çaykur'un özelleşmesi demek, Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun'un ölümü demektir. Buna karşı örgütlenebilecek tek güç, Tek Gıda-İş Sendikasıdır. Bizi ortadan kaldırmadan onlara rahat yok. Bunun için Çaykur'daki sendikal gücümüzü yok etmek istiyorlar. Tütünden, pamuktan sonra çayın da yok olmasına izin vermeyeceğiz. Bizim eylemimiz çayın yok olmaması içindir" diye konuştu.

Bu süreç sona erene kadar oturma eylemini sürdüreceğini açıklayan Türkel, bunun salt bir sendikal mücadele olmadığını, "topyekün emeğe saldırı programı" olduğunu kaydetti. Faşizan anlayış içerisinde sözde sendikal örgütler oluşturup, çalışanı ve emekçiyi sindirmeye politikalar güdüldüğünü anlatan Türkel, "Dönem dönem yandaş olarak gördükleri bu sendikayı ön plana çıkararak, emeğin önüne geçmeye çalışıyorlar. Ama bunu başaramayacaklar. Çaykur emekçileri ve çaya ömrünü bağlamış değerli çay üreticileri ve yöre halkı buna izin vermeyecek" dedi.
Öte yandan Türk-İş'e bağlı Haber-İş Sendikası da yazılı bir açıklama yaparak Türkel'in oturma eylemini desteklediklerini duyurdu. Sendikadan yapılan açıklamada "Öz Gıda-İş Sendikası'nın, işçinin özgür iradesini yok sayan, işveren ve hükümet destekli, hukuka aykırı, sendikal anlayışa sığmayan yaklaşım ve uygulamalarını şiddetle kınıyoruz" denildi.

Avrupa Parlamentosu ve AB'ye mektup
Tekgıda-iş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, Çaykur'daki gelişmeler nedeniyle Avrupa Parlamentosu ve AB Komisyonu'na bir mektup gönderdi. Türkel mektupta, Çaykur'da çalışan üyelerine, sendikalarından istifa ederek, Hak-İş'e bağlı Özgıda-İş'e üye olmaları için baskı uygulandığını vurgulayarak, Avrupa Birliği (AB) yetkililerinden ''iktidar partisinin uyarılmasını ve sendikalarına destek verilmesini'' talep etti.

AKP hükümetinin, ''özellikle kamu iş yerlerinde çalışan işçileri, siyaseten ve ideolojik olarak kendilerine yakın bulunan işçi sendikalarına üye olmaları için büyük bir baskı altında tuttuğunu'' belirten Türkel, ''Orman işletmelerinde, belediyelerde çalışan işçiler, işletme yöneticilerinin tehdit ve baskılarıyla sendikalarından istifaya zorlanmışlar, istifa etmek istemeyenler ise iş şartları ağırlaştırılarak ya da ülkenin başka bölgelerindeki yerlere zorla gönderilerek cezalandırılmışlardır'' dedi

Uygulamaların hem anayasaya hem de uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu, işçilerin örgütlenme özgürlüklerinin kısıtlandığını belirten Türkel, AB Komisyonu'ndan AKP'nin uyarılmasını ve mücadelelerine destek verilmesini talep etti.