Ermenek için Adana'da eylem

Karaman'ın Ermenek İlçesi'ndeki Pamuklu Köyü yakınlarındaki maden ocağında meydana gelen göçük sonrası 18 işçinin yer altında mahsur kalması Adana Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından protesto edildi.

(soL - Adana) Karaman'ın Ermenek İlçesi'ndeki Pamuklu Köyü yakınlarındaki maden ocağında meydana gelen göçük sonrası 18 işçinin yer altında mahsur kalması Adana Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından protesto edildi.

Eğitim-Sen Adana Şubesi önünde bir araya gelen kitle buradan İnönü Parkı'na bir yürüyüş gerçekleştirdi. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı yürüyüş sonrası bir basın açıklaması gerçekleştirildi. "İşçiler 19. Yüzyıl Kölelik Koşullarında Çalıştılmanın Bedelini Ödemeye Devam Ediyor" başlığını taşıyan basın açıklamasında şunlar dile getirildi:

"Türkiye'de işçiler 19. yüzyıl koşullarında çalıştırılmanın sonuçlarını en acı şekilde yaşamaya devam ediyor. Karaman Ermenek'te faaliyet gösteren bir madende su borusunun patlaması nedeniyle 18 işçi mahsur kalmış, olayın üzerinden bir gün geçmesine rağmen işçilere hâlâ ulaşılamamıştır.

Son yıllarda Türkiye'nin birçok yerinde meydana gelen ve çok sayıda işçinin canına mal olan maden kazalarının peş peşe yaşanması kesinlikle tesadüf değildir. Madenlerdeki çalışma koşulları işçilerin can güvenliğini tehdit eder boyutlara ulaşmış olmasında rağmen, işçilerin göz göre göre ölüme gönderiliyor olması dikkat çekicidir.

Madenlerde kazaların yaşanmaması için alınması gereken önleyici tedbirlerin maliyet olarak görülmesi can kayıplarının yaşanmasının temel nedenidir.

Daha üç gün önce Adana'da da Mehmet Acar arkadaşımız inşaatla 15. kattan düşerek yaşamını yitirmişti. Tüm bunlara rağmen, yaşanan iş cinayetlerini "kader", "fıtrat" diyerek geçiştirmeye çalışan, dava açılmasını engellemek için ölen işçilerin ailelerine kan parası verilmesini bile öven bir Çalışma Bakanından ve hükümetinden emekçiler aleyhine olan bu tabloyu değiştirmesi elbette ki beklenemez.

Dün Soma'da, Torunlar İnşaat'ta, OSTİM'de, bugün Karaman Ermenek'te yaşananlar, iktidarın ve maden sahiplerinin binlerce işçinin iş cinayetlerine kurban gitmesinden gerekli dersleri çıkarmadığını göstermektedir.

Bizler, tüm emek örgütlerini, demokrasi güçlerini, işçileri ve memurları 19. yüzyıl koşullarına iten koşullara karşı mücadeleyi yükseltmeye çağırıyor, madende mahsur kalan işçilerin en kısa sürede kurtarılması için her türlü olanağın seferber edilmesini talep ediyoruz."