Enerjide çözüm kamucu planlama

Türkiye'nin enerji politikalarındaki çarpıklığa, enerji alanındaki piyasalaştırma adımlarına karşı, Elektrik Mühendisleri Odası, kamucu bir perspektifle kalkınma planlamasını önerdi.

soL (HABER MERKEZİ) Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Musa Çeçen, "Türkiye'nin Enerji Politikaları" konulu konferanstaki konuşmasında, ülkenin enerji arz güvenliği sorunuyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Bu durumun birdenbire oluşmadığını, sürdürülen yanlış politikalar sonucu ortaya çıktığını vurgulayan Çeçen, hükümete yanlış enerji politikalarından derhal vazgeçilmesi uyarısında bulundu.

2009 yılının enerji arzı güvenliği açısından çok sıkıntılı geçeceğini söyleyen Çeçen, önümüzdeki 10 yılın garanti altına alınabilmesi için, kamucu bir perspektifle hareket edilmesi gerektiğini ifade etti.

"Enerjide alınan kararlar sermaye kesiminin çıkarına"
Musa Çeçen, "yanlış enerji politikaları"ndan, ülkedeki belirli sermaye kesimlerinin çıkarlarının maksimum düzeye çıkarıldığının ve siyasi iktidarın da bunun üzerinden bir enerji politikası oluşturduğunun anlaşılması gerektiğini belirtti. Ekonomik verilere bakıldığında, ülke kaynaklarının, kamunun elinden yerli ve yabancı sermayenin eline geçtiğine dikkat çeken Çeçen, özelleştirme politikasının, Türkiye'ye bugüne kadar hiçbir yarar sağlamadığını söyledi.

Kamuculuk ve planlama
"Ülkede sürdürülen bu yanlış politikaların derhal terk edilmesi, özelleştirme kavramının yaşamımızdan tamamen atılması gerekiyor" diyen EMO Başkanı Çeçen, kamucu bir perspektifle, devleti bu perspektifin içine bir parça olarak yerleştiren ama devletçi anlayışla da hesaplaşan bir düzenlemenin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Çeçen, ülkenin enerji üretim yapısının oldukça dağınık olduğuna da değinerek, "gerçekten çarpık bir enerji altyapısı oluşuyor. Gelecek planlamasını esas alan bütüncül bir yapının mutlaka Türkiye'de kurulması gerekiyor. Kalkınma planlamalarını esas alan, sanayileşme planlamalarını esas alan, tarımsal kalkınma planlamalarını esas alan bir üretim planlamasına dayalı enerji politikalarının hayatımıza egemen olması gerekiyor. Tek şart planlama'' dedi.