Emekliler sendikalarını savunuyor

Emekli-Sen üyeleri sendikalarının kapatılma kararında iç hukuk yollarının tükenmesinin ardından AİHM’e başvurdu.

soL (HABER MERKEZİ) DİSK'e bağlı Tüm Emekçiler Sendikası (Emekli Sen), sendika hakkında verilen kapatma kararının uygulanmaması ve iptali için hazırladığı dosyayla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu.

Ankara Yüksel Caddesi'nde toplanan Emekli-Sen üyeleri "Emekli-Sen kapatılamaz" pankartlarıyla ve sloganlarla sendikanın kapatılma kararını protesto ederken, sendikanın Genel Başkanı Veli Beysülen burada bir açıklama yaptı. Açıklamada, kapatma kararının kendilerini durduramayacağını söyleyen Beysülen, sendikanın yasallığını Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'ndan aldığını, kapatma kararının uluslararası sözleşmelerin emeklilere tanıdığı bir hakkın Türkiye'de kullanılmasını engellemeyi amaçladığını vurguladı.

Emekli-Sen'in kapatılması davasında iç hukuk sürecinin tamamlandığını ifade eden Beysülen AİHM'den tedbir konarak kararın uygulanmasının engellenmesini talep edeceklerini belirtti. Beysülen, "Biz inanıyoruz ki, uluslararası hukuk bizi bu konuda haklı görecek ve lehimize karar verecektir" dedi. Verilen kapatma kararının bir demokrasi ayıbı olduğunu vurgulayan Beysülen, "TBMM'de çıkarılacak olan bir statü yasasıyla bu ayıbı ortadan kaldırmak mümkündür. Eğer demokrasi söylemlerinizde samimiyseniz işte size fırsat" şeklinde konuştu. Açıklamanın ardından, sloganlarla Kızılay Postanesi'ne yürüyen sendika üyeleri, kapatma kararına ilişkin dosyayı buradan AİHM'e gönderdi.

Dava süreci
Emekli Sen'in kapatılması için açılan dava, önce Ankara 17. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde reddedilmiş, bu karar daha sonra Yargıtay tarafından bozulmuştu. Davayı tekrar görüşen Asliye Hukuk Mahkemesi, 9 Ekim 2007 tarihinde sendikanın kapatılmasına karar vermişti. Emekli Sen'in karara ilişkin temyiz talebi de reddedilmiş, karar onanmıştı.