Emekçiler Sıhhiye Meydanı'nda toplandı

KESK, DISK, TMMOB ve TTB’nin "Insanca bir yaşam için eşit özgür demokratik bir Türkiye" sloganıyla Ankara'da düzenlediği miting için Ankara Garı önünde toplanan binlerce emekçi yürüyüşe geçti.

Miting, alana girişlerin tamamlanmasının ardından, DİSK, TMMOB, TTB ve KESK genel başkanlarının konuşmalarıyla başladı.

DİSK Genel Başkanı Tayfun Görgün, TBMM ile miting yapılan alan arasındaki mesafeye dikkat çekerek 'sokağın meclisi, milyonlarca insanın canına ot tıkayan kararlar alan Meclis'ten 800 metre uzakta toplanmıştır. Bizden 800 metre uzakta sosyal güvenlik, genel sağlık ve torba yasalarla çalışanların hakkı ellerinden alınıyor, zorunlu tasarruf ve işsizlik fonu onlar tarafından yağmalanıyor. 70 yıllık mücadelenin ürünü olan kıdem tazminatı hakkımız elimizden alınmaya çalışılıyor." dedi.

Görgün, sermayenin dikensiz gül bahçesi yaratmaya çalıştığını da belirterek, çalışanların buna asla izin vermeyeceğini söyledi. AKP'nin bir korku imparatorluğu yattığını savunan Görgün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"AKP kendi medyası, kendi yargısı ve kendi polisiyle kendisine biat eden bir toplum yaratmak istiyor. Bunların cenneti emekçinin cehennemi olacak. İleri demokrasi adı altında yeni bir diktatörlük şekillendiriyorlar. Burada toplanan güçler seslerini yükseltmelidir ve güçlerini birleştirmelidir. "

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ise, 'sokağın meclisini', 'kadın cinayetlerine, kadına yönelik şiddete dur diyen kadınların, anadilde, eşit, nitelikli eğitim isteyen gençlerin, 15-16 Haziranların, tekel direnişlerini devam ettiren işçilerin, 'zafer sokakta kazanılır ' diyen kamu emekçilerinin, açlığa mahkum edilen işsizleri, emeklilerin, memleketinin havasına suyuna, toprağına sahip çıkanların, füze kalkanına karşı çıkan Küreciklilerin, asimilasyon ve inkar politikalarına maruz kalmış kürtlerin meclisi' olarak tanımladı ve 'bu meclisin ülke üzerindeki karabulutları ve ablukayı dağıtacağını söyledi.

Soğancı'an sonra söz alan TTB Başkanı Eriş Bilaloğlu, AKP'nin sağlık politikalarını eleştirerek, "Bunlar, bütün türkiye'ye yalan söylüyorlar. sağlık hizmeti ücretsiz dediler, reçete başına para almaya başladılar. tam gün yasasında da yalan söylüyorlar. Türkiye'de 600 bin sağlık emekçisi var ve bunların 599 bini tam gün çalışıyor zaten.'dedi. Bilaloğlu, TTB'nin eşit, ücretsiz, nitelikli sağlık hizmeti için mücadelesini sürdüreceğine dair halka söz verdiğini ve bunun için çalışaklarını söyledi.


Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı miting, arama noktasından yapılan geçişlerin tamamlanmasının ardından başlıyor.


11:30 "İnsanca bir yaşam için eşit özgürlük demokratik bir Türkiye" sloganın yer aldığı ana pankartın arkasına toplanan sendika ve meslek odası mensupları ve hemen arkalarından siyasi partiler kortej oluşturarak Sıhhiye'ye doğru yürüyüşe geçtiler. Ana pankartın hemen arkasında KESK, TMMOB, DİSK ve TTB genel başkanları yürüyor. Yürüyüş boyunca AKP'ye karşı sloganlar dikkat çekiyor.


11:00 Sendikalar, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri Ankara Garı önünde toplanmaya başladılar. Buradan Sıhhiye Meydanı'na doğru yürüyüşe geçilecek.