Emekçiler mitinge hazırlanıyor

KESK Van Şubeler Platformu üyeleri, haftasonu Ankara'da yapılacak olan, "Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi"ne katılım çağrısında bulundu.

soL (Van) Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şubeler Platformu tarafından Sanat Sokağı'nda yapılan basın açıklamasında, yoksullaşma oranının gün geçtikçe büyüdüğü belirtildi.

TKP Van İl Örgütü'nün de destek verdiği açıklamada, KESK Van Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mecit Sargut, artık yeni bir zam haberiyle uyanmadıkları günün kalmadığını ifade etti. Sargut, AKP'nin kamu emekçisine, işçiye, emekliye, dul ve yetimlere yaptığı zamların, yüzde 2 ve 3'leri geçmediğini belirtti.

Sargut, "Ama doğalgaza, elektriğe, ulaşıma, haberleşmeye ve temel tüketim maddelerine gelince neredeyse yüzde 100'lere varan zamları yapmakta tereddüt etmiyorlar. Vergi oranlarındaki artışları takip etmekte zorlanıyoruz. Son kriz AKP hükümetine ve sermayeye bir bahane oldu. Kâr eden şirketler bile işçi çıkarıyor. Krizin faturası bir kez daha emekçilere çıkarılmak isteniyor. Sorumlusu olmadığımız bu krizin bizlere ödettirilmesi isteniyor. Evet, dünyada ekonomik bir kriz yaşanmaktadır. Krizin nedeni neo-liberal politikalar dediğimiz kâr hırsına ve sömürüye dayalı bir ekonomik anlayıştır. Üretimin yerine rantı, kamusallığın yerine özelleştirmeleri, dayanışmanın yerine rekabeti, toplumun yerine bireyciliği koyan bu anlayış, insanlığa aykırı doğası gereği iflas etmiştir. Milyonlarca kişiyi açlığa, yoksulluğa ve sefalete mahkum etmek pahasına dünyanın tüm servetini elinde toplayan sermayedarlar, krizin altında yatan asıl nedeni gizlemek, sistemi sorgulamamak için krizi bir kader gibi sunmak istiyorlar" ifadelerini kullandı.

Sargut, konuşmasında "Neo-liberal ekonomik uygulamalar karşısında emekten ve üreticiden yana sosyal politikaların uygulanması için, AKP'nin 2009 yılı bütçesine karşı kayıplarını telafi edecek sosyal bir program için, yoksulluklara karşı dürüst ve ahlaklı bir yönetim anlayışı için, kirli ve karanlık ilişkilere karşı temiz bir toplum için, çatışma ve ayrışma politikalarına karşı Kürt sorununa barışçıl ve demokratik çözüm için, baskıcı ve anti demokratik 12 Eylül Anayasası'na karşı eşitlikçi, özgürlükçü ve demokratik bir Anayasa için tüm toplumsal kesimleri sorunlarına sahip çıkmaya, sesimizi güçlendirmek için 29 Kasım 2008 günü Ankara Sıhhiye Meydanı'nda yan yana gelmeye davet ediyoruz" dedi.

Yapılan basın açıklaması esnasında miting ile ilgili el broşürleri dağıtıldı.