Emekçiler Ankara'da buluşuyor

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin düzenleyecekleri “İnsanca Yaşam İçin Eşit, Özgür, Demokratik Bir Türkiye” mitingine ülkenin dört bir yanından çok sayıda emekçinin katılması bekleniyor. Birçok kentte çağrısı yapılan mitinge siyasi partiler ve örgütler de destek verecek.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) 8 Ekim Cumartesi günü Ankara Sıhhiye Meydanı’nda “İnsanca Yaşam İçin Eşit, Özgür, Demokratik Bir Türkiye” mitingi için biraraya geliyor. Mitingin düzenleyicileri 20 Eylül’de yaptıkları basın toplantısında “ileri demokrasi” adı altında yeni bir diktatörlüğün biçimlendirildiğine ve AKP eliyle düzenin “yeni yüzü” statükosunun şekillendiğine dikkat çekerek eşit, özgür, demokratik bir Türkiye için 8 Ekim’de Ankara’da kurulacak emekçilerin, ezilenlerin “Sokak Meclisi”ne katılma çağrısında bulundular.

Düzenleyici örgütler 4 Ekim’de mitingin duyurusunu yapmak ve taleplerini bildirmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dikmen Kapısı’nın önünde bir basın açıklaması yaptılar. “Tüm temel haklarımız için insanca yaşamı savunuyor, eşit özgür demokratik bir Türkiye istiyoruz ” pankartıyla yapılan açıklamada milletvekilleri “sokağın meclisi”ne kulak vermeye çağrıldı.

Miting düzenleyicilerinden Kanun Hüknünde Kararnamelere tepki
KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, AKP Hükümetinin Kanun Hükmünde Kararnamelerine (KHK) değinerek, yapılan bütün düzenlemelerin esasının küresel kapitalizm ve emperyalizmin Türkiye’deki taleplerine uygun liberal muhafazakâr bir toplum inşası olduğunu söyledi.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün de hükümetin KHK’lerine değinerek, AKP Hükümetinin, emekçilerin ve geniş halk kesimlerini ilgilendiren yasa değişikliklerini kimseden görüş almadan, gece yarısı çıkarttıkları yasalarla oldu bittiye getirdiğini belirterek, buna karşı herkesi 8 Ekim’de kurulacak emekçilerin sokak meclisine davet etti.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Eriş Bilaloğlu da KHK’lere değinerek meclisin yüzde 10 seçim barajının gölgesinde, antidemokratik uygulamalarla oluştuğunu söyledi. Bilaloğlu meclise hitaben şunları söyledi: “Bugünden itibaren KHK çıkarmayın. Seçilmiş olan milletvekilleri hiç olmazsa düzenlemeler üzerine görüş belirtebilsinler.”

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı 8 Ekim’de toplanacak Sokak Meclisi’nde yüzde 10 barajının ve parti liderinin iki dudağı arasından çıkan söze göre oy kullanan vekillerin olmadığını vurgulayarak şunları söyledi: ”Bizim meclisimizde kadınlar, gençler, işçiler, sağlık çalışanları, mühendis, mimar, şehir plancıları var. Bizim meclisimiz mağdurların suyuna, havasına, toprağına sahip çıkanların füze kalkanına direnen Küreciklilerin ‘ben hak talep ediyorum, bunun için mücadele ediyorum‘ diyenlerin meclisi. 8 Ekim‘de Ankara‘da bizim meclisimizin sesi büyüyecek. TBMM‘ye çağrımız sokak meclisinin sesini duymaları ve gereğini yerine getirmeleridir.”

Birçok kentte mitinge katılım çağrısı yapıldı
Meclis önündeki açıklamanın dışında İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bursa, Eskişehir, Antalya gibi pek çok kentte yapılan basın açıklamalarıyla emekçilere Ankara’daki miting için çağrı yapıldı.

Basın açıklamalarında, 12 Eylül referandumunda toplu sözleşme vaadeden AKP’nin kamu çalışanlarının toplu sözleşme ve grev hakarını yok sayarak gerçek yüzünü gösterdiğine değinilerek Kamu Görevlileri Sendikalar Kanunu'nda yapılmak istenen değişiklikler eleştirildi. Kanun Hükmünde Kararnamelere de değinilen açıklamalarda KHK’lerle kamu hastanelerinin işletmeye dönüştürülmek, sağlık çalışanlarının ise sözleşmeli statüye geçirilmek istendiğini belirtildi.

Açıklamalarda Kürt sorununa da değinilerek silahlar susmadıkça düşmanlıktan, kandan, gözyaşından medet umanların dillerinin hakim olacağı belirtildi. Sınır içinde ve sınır ötesinde yapılan operasyonların sonuç vermediği, şehirlerdeki, sokaklardaki bombaların, mayınların sorunu çözmediği ifade edildi.

TKP: 8 Ekim’de Ankara’dayız
Çok sayıda siyasi parti ve örgüt tarafından desteklenecek olan mitinge ilişkin Türkiye Komünist Partisi de bir açıklama yaparak katılım çağrısında bulundu. Açıklamada "Emekçi halkımızı, ülkemizin tüm ilerici, yurtsever, devrimci güçlerini 8 Ekim’de Ankara’da kurulacak "Sokak Meclisi"ne sosyalizmin sesini taşımak üzere Türkiye Komünist Partisi saflarında toplanmaya çağırıyoruz" denildi.

AKP’nin yalan ve demogoji üzerine kurulan siyasi çizgisi ile 9 yıla ulaşan tek partili iktidarıyla ülkemizi, emekçi sınıflar için cehenneme çevirdiğine değinen açıklamada, Sıhhiye Meydanı’nda yapılacak mitinge katılmak üzere 8 Ekim Cumartesi günü saat 10.00’da Ankara Garı önünde toplanma çağrısı yapıldı.

(soL - Haber Merkezi)