Emekçiler 1 saat iş bıraktı

Türk-İş üyeleri, çalışma yaşamındaki sorunların çözülmesi amacıyla "Çalışmama Hakkını Kullanma" eylemiyle bir saat geç iş başı yaptı.

Türk-İş'in örgütlü olduğu işyerlerinde Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun aldığı karar doğrultusunda mesaiye bir saat geç başlandı. Konfederasyon üyeleri de Türk-İş'in örgütlü olduğu işyerlerinde eyleme katıldı. DİSK'in de destek verdiği eylemlerde çeşitli işyerlerinde işe geç başlandı.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu bir açıklama yaparak, Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun "sürekli eylem" kararı aldığını hatırlattı. Kumlu, bu eylemin "sürekli eylem" kararının ilk adımı olduğunu, eylemlerin süreceğini söyledi.

Kumlu, başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı da eleştirdiği açıklamasında "Özelleştirmeler ve işyeri kapatmalarıyla yaşanan işsizleştirmelere itirazımız var. Bu memlekete ömrünü vermiş TEKEL işçileri için 'yatarak para kazanıyorlar' denilmesine, TEKEL işçilerinin 12 gündür sürdürdükleri ekmek mücadelesine duyarsız kalınmasına itirazımız var. Ekmek mücadelesi için sesini duyurmaya çalışan işçi kardeşlerimize, tazyikli su ve biber gazı sıkılmasına, işçi kardeşlerimizin coplanmasına, gözaltına alınmasına itirazımız var. Asgari ücret adı altında sefalet ücreti belirlenmesine, kiralık işçilik düzenlemesiyle işçilerin köleleştirilmesine, sağlık hizmetlerinin paralı hale getirilmesine, sendikalaşma hakkından ve kıdem tazminatından yoksun 4/C statüsüne, örgütlenme için atılan her adımın işten çıkartılmalarla sonuçlanmasına itirazımız var" dedi.

İşçilerin örgütlenmesi gerekliliğine vurgu yapan Kumlu, "Türkiye'yi emekçilerin alınteri var ediyor. Ama ilk fırsatta işsiz, aşsız, umutsuz kapıya bırakılan bizler oluyoruz. Her fırsatta sağlık hakkına, eğitim hakkına, kıdem tazminatı hakkına, sendikalaşma hakkına göz dikilen bizler oluyoruz. Seçim zamanı geldiğinde kapımızı aşındıranlara sesleniyorum: Demokrasi emeğin üzerinden yükselen rejimin adıdır. Bunun farkına varın. Türk-İş Başkanlar Kurulu bugünü 'TEKEL işçileriyle dayanışmak için eylem günü' ilan etmiştir. Ekmek parası için mücadele eden TEKEL işçilerine selam olsun. Eylemimiz, hükümetin sesimizi duyması, haklı taleplerimizi yerine getirmesi içindir. Hükümetin duyarsızlığı devam ettiği sürece, bizim eylemlerimiz de devam edecektir" dedi.

Türk-İş'in "TEKEL işçilerinin sorunlarının giderilmesi için aldığı eylem kararı" doğrultusunda Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) bağlı Üzülmez, Karadon, Kozlu, Amasra ve Armutçuk maden ocaklarına işçiler bir saat geç girdi.