Elektrik zammına dava

Tüketici Hakları Derneği ile Enerj Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası elektrik zammının iptali için Danıştay'a başvurdu.

soL( HABER MERKEZİ) Tüketici Hakları Derneği (THD) ile Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM), elektrikte otomatik zam kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı. Dava dilekçesi verildikten sonra Danıştay Başkanlığı önünde basın açıklaması yapıldı.

THD, Başkanı Çakar, elektrikteki otomatik zam kararı ile elektrik fiyatlarındaki artışın nedeninin, halkın ve ülkenin çıkarlarına uygun olmayan yanlış ve dışa bağımlı enerji politikaları olduğunu savundu. Çakar, elektrikteki otomatik zam kararı ile elektrik fiyatlarındaki artışın nedeninin, halkın ve ülkenin çıkarlarına uygun olmayan yanlış ve dışa bağımlı enerji politikaları olduğunu ifade ettiği açıklamasında zammın telafisi imkansız sonuçlara neden olacağını ileri sürdü.

Özel elektrik kurumları fiyatları artırıyor
Alım garantili özel elektrik kuruluşlarından çok yüksek fiyatlarla elektrik alındığını ifade eden Çakar, "Örneğin kamu kuruluşlarının elindeki tüm doğalgaz, kömür ve hidrolik santrallerden elde edilen 1 kwh elektriğin ortalama maliyeti 3.25 cent/kwh iken özel sektörden alınan 1 kwh elektriğin ortalama birim fiyatı 9.3 cent-kwh dolayındadır" dedi.

Türkiye Elektrik Kurumu'nun 30 genel müdürlüğe bölünmesinin elektrik fiyatlarına ek maliyet getirdiğini, BOTAŞ'ın tahsil edemediği yüksek miktardaki alacaklarının elektrik fiyatlarına yansıtıldığını belirten Çakar, BOTAŞ'ın tahsil edemediği borçlar nedeniyle doğalgaza zam yapmak zorunda kaldığını da belirtti.

Elektriğin ucuzlatılabilmesi için kademeli olarak doğalgaz bağımlılığından kurtularak yerli kaynaklara yönelmek gerektiğini anlatan Çakar, "yap-işlet-devret", "yap-işlet", "işletme hakkı devri" gibi imtiyaz verilerek gerçekleştirilen özelleştirmelere son verildiğinde de elektrik fiyatlarının en az yarı yarıya düşeceğini kaydetti.

DİSK Genel İş'ten açıklama
Elektrik zammına ilişkin bir başka açıklama da DİSK Genel-İş Yönetim Kurulu'ndan geldi. DİSK Genel-İş Sendikası, yaptığı açıklamada hükümetin elektrik zammını geri almasını, otomatik fiyat ayarlaması uygulamasından vazgeçilmesini ve özelleştirmeleri durdurmasını talep etti.

Elektriğe yapılan zam ve benimsenen modelin enflasyonu artıracağını ve denetimi ortadan kaldıracağı ileri süren sendika, otomatik fiyatlandırma sisteminin elektriğe üç ayda bir zam yapılması anlamına geldiği, bunun düşük ücretliler başta olmak üzere toplum kesimlerinde yoksulluğu artıracağını savundu.

Açıklamada, enerjide piyasa lehine yapılan düzenlemeler, özelleştirmeler ve yapılamayan yatırımlar ile yanlış politikaların faturasını işçiler, memurlar, emekliler, sabit ve dar gelirle yaşayan geniş halk kitleleri ödemektedir, ifadelerine yer verildi.