Elektrik özelleştirmelerine, zamlara tepki

Tes-İş dava açmaya hazırlanıyor. İzmir'de özelleştirme ve zamlar GEDAŞ önünde protesto edildi.

soL (HABER MERKEZİ) Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi ve elektriğe yapılan zamlar protesto ediliyor. Dün bir açıklama yapan Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Tes-İş), Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş (BEDAŞ) ve Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş'nin (SEDAŞ) en önemli ve kârlı dağıtım şirketleri olduğunu belirterek, özelleştirilmelerine tepki gösterdi.

Tes-İş Yönetim Kurulunca yapılan yazılı açıklamada, BEDAŞ ve SEDAŞ'ın özelleştirilmesiyle 11 ilin elektrik alanındaki piyasasının kâr hırsına terk edildiği bildirildi. Yapılması gerekenin ülke kaynaklarının, halkın alınteriyle imar edilmiş üretim ve dağıtım tesislerinin özelleştirilmesi değil elektrik üretiminde kullanılmak üzere yeni bir seferberliğin başlatılması olduğunun vurgulandığı açıklamada, şöyle denildi: "İktidar, en önemli ve kârlı iki dağıtım şirketini satarak kendi iktidarını sürdürmeye yönelik nakit para ihtiyacını karşılamaya yönelmiştir. Diğer yandan devreye sokulan otomatik fiyat mekanizmasıyla enerji alanındaki dışa bağımlılığın yükünü halkın sırtına bindirmiş, şirketlere kâr garantili bir yapı teslim etmiştir." Açıklamada Tes-İş'in özelleştirmelere karşı çıkmaya devam edeceği belirtilerek, BEDAŞ ve SEDAŞ'a ilişkin değer tespitlerine yönelik dava açma hazırlığının da sürdüğü bildirildi.

İzmir'de GEDAŞ önünde protesto

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası, Enerji Sanayi Maden ve Kamu Emekçileri Sendikası ve Tes-İş İzmir Şubeleri, elektriğe yapılan yüzde 21'lik zammın geri çekilmesi için Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş (GEDAŞ) önünde basın açıklaması yaptı. Sendika ve meslek odaları tarafından düzenlenen eylemde konuşan EMO İzmir Şube Başkanı Sedat Gülşen, zammın konutlarda yüzde 21 sanayide ise yüzde 22 olarak açıklandığını hatırlatarak "Bu zamla birlikte her türlü fosil kaynakla alım garantili elektrik üretmek isteyen şirketlerin iştahları bir kez daha kabaracaktır" dedi.

Gülşen yapılan zamlara karşı meşru savunma haklarını kullanacaklarını belirterek önümüzdeki süreçte eylemlerle tepkilerini dile getireceklerini söyledi. İzmir'de demokratik kitle kurumları, sendikalar, meslek odaları ve siyasi partiler 5 Temmuz 2008 Cumartesi günü Bornova Cumhuriyet Meydanı'ndaki mitingle zamları protesto etmeye hazırlanıyor.