Eğitimcilerden MEB önünde eylem

Eğitim Emekçileri Derneği üyeleri, son yıllarda öğretmenlerin giderek ücretli köleler haline gelmesini Milli Eğitim Bakanlığı önünde protesto etti.

soL (HABER MERKEZİ) Eğitim Emekçileri Derneği (EED) üyeleri, KPSS'nin kaldırılması ve öğretmenlerin kadrolu olarak atanması taleplerini iletmek için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde eylemdeydi. Eğitim Sen-1 No'lu Şube önünde toplanan dernek üyeleri, "Eğitimcinin onuru, toplumun geleceği için ücretli köleliğe karşı birleşiyoruz" ve "Herkese iş herkese çalışma hakkı" pankartları ve sloganlarla MEB'e yürüdü. Burada, Şubat öğretmen atamaları sırasında atama sistemini protesto ettiği için salondan çıkarılan derneğin yönetim kurulu üyesi Özge Astan bir açıklama yaptı. KPSS'nin, yetenekleri ölçen bir sınav olmadığını ifade eden Astan, "KPSS, bizleri işsizliğin ve bu işsizliğin içinde rekabetin ortasına atan, yıllarca verdiğimiz emeğimizi hiçe sayan aldatmacadan, oyalamadan başka bir şey değildir" şeklinde konuştu. Öğretmenlik mesleğini parçalayan kadrolu, sözleşmeli ayrımına da son verilmesi gerektiğini vurgulayan Aslan, dernek olarak öğretmenlerin sorunlarına son verilmesi için Şubatta başlattıkları imza kampanyası sonucunda toplanan imzaları TBMM'ye sunacaklarını söyledi.

İşsiz öğretmenler ve öğretmensiz öğrenciler

Aslan'ın yaptığı açıklamanın ardından eyleme destek veren Eğitim Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik ve ÖV-DER Genel Başkanı Enver Önder'de birer konuşma yaptılar. Bozgeyik açıklamasında, tüm öğretmenlere kadrolu istihdam istediklerini ifade ederken, sorunun sadece öğretmenlerin değil, aynı zamanda üniversiteli öğretmen adaylarının ve velilerin de sorunu olduğunu söyledi. Bozgeyik, işsiz öğretmenlerin az ücret karşılığında özel okullarda, dershanelerde çalışmaya mahkum edildiğini vurguladı. Önder ise yaptığı konuşmada, "İşsiz ve iş güvencesiz öğretmenlerle, öğretmensiz çocuklarımızın buluşturulmasını istiyoruz" dedi.


Hem açık hem işsiz çok

MEB'in izlediği atama politikası sonucunda, eğitim sendikalarınca belirlenen rakamlara göre, yüzbinlerce öğretmen açığı bulunuyor. KPSS'ye girip yerleştirilmeyi bekleyen öğretmen adaylarının sayısıysa yaklaşık 200 bin. MEB özellikle son yıllarda, kadrolu ve güvenceli istihdam yerine, iş güvencesi idarecilerin iki dudağı arasında olan sözleşmeli ve ücretli öğretmenleri daha çok tercih ediyor.