Ege Üniversitesi yemekhanesinde boykot

Ege Üniversitesi bünyesinde hizmet veren 1 No'lu yemekhane işçileri, dört aydır maaş alamadıkları için boykot gerçekleştirdiler. Taşeron firmanın temsilcisi, işçilerin geçmiş döneme ait alacaklarını ödemek zorunda kaldı.

soL (İzmir) Ege Üniversitesi bünyesinde hizmet veren 1 No'lu yemekhane işçileri, dört aydır maaş alamadıkları için boykot gerçekleştirdiler. İş bırakacaklarını yemekhane yetkililerine ve rektörlüğe bildiren emekçilere, yetkililer işe devam etmelerini aksi takdirde işten atılacaklarını söylediler. Öğle saatlerinde boykot duyurulup yemekhanenin kapıları kapandı. Yemekhane boykotuna Yurtsever Cephe Öğrenci Birliği ve Öğrenci Kolektifleri de destek verdiler. Olayla ilgili olarak yemekhane işçilerinin görüşlerini aldık.

soL: Ne zamandan beri maaş alamıyorsunuz?
Üç senedir süreç böyle devam ediyor. İki-üç ay maaşları verip daha sonra yarım yarım veriyorlar. Boykottan önce dört aydır maaşlarımızı alamıyorduk.

Sendikalılaşmayı düşündünüz mü?
Sendikalı olmak istiyoruz. Sendikalılarla görüşme talebimiz oldu ancak okuldan içeri sokulmadılar.

Dava açmayı düşündünüz mü?
Dava açmak gibi bir girişimimiz olmadı. Çünkü işyerinden sürekli olarak işten atarız, maaşlarınızı vermeyiz tehdidinde bulunuyorlar. Biz de bekleme sürecine girdik.

Çalışma koşullarınız nasıl?
Günde 12 saat çalışıyoruz ve çalışma yerimiz belli değil. Patron ne derse o. Fast food'da görevli olan arkadaşımızı bilmediği halde döner kesmeye zorluyorlar. Bu da öğrencilere verilen yemeğin kalitesini düşürüyor. İşe alınırken cumartesi, pazar tatil denilmişken şu an sadece cumartesi günleri tatil yapabiliyoruz. Yol parası alamıyoruz. Çıkan yemekleri yiyebiliyoruz fakat su veya çay içmek istediğimizde para vermek zorunda kalıyoruz.

Yemekhanenin taşeronlaştırılması hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Bağlı olduğumuz taşeron şirketin ismi ve patronları sürekli değişiyor. Paralarımız bu yüzden içeride kalıyor. Daha önceden Atasoy olan şirketinin adı bugün Külahçıoğlu diye geçiyor. Paralarımızı almak için oradan oraya yönlendiriliyoruz. Bugüne kadar 15 taşeron şirket değişti. Şikayetlerimizi söylediğimizde "bekle" cevabını veriyorlar. Medikoda para ödendi gözüküyor ancak paramızı alamıyoruz. Rektör medikoya, mediko da taşeron şirkete yönlendiriyor bizi.